HÀrom veckan kom författaren och illustratören Lena Sjöbergs andra illustrerade bok för vuxna.
Boken, "Ingamaj", Àr skriven pÄ rim och gÄr knappast att lÀsa utan att en melodi uppstÄr i huvudet.
BerÀttelsen kÀnns som en vackert illustrerad visa.
SjÀlv beskriver hon historien som ett skillingtryck - det vill sÀga en sentimental ballad.
Rött, vitt och svart Àr de dominerande fÀrgerna pÄ insidan. De förstÀrker berÀttelsens Àmnen som rör sig frÄn hopp och förvÀntan, via kÀrlek och röd passion till förtvivlan och krossade drömmar.
Ingamaj Àr smÄstadstjejen som drömmer om spirande kÀrlek och, förstÄs, en ljusnande framtid. Men livet far hÄrt fram med den 17-Äriga huvudpersonen som i bjÀrt kontrast till sina framtidsvisioner till slut, efter nÄgra kaotiska Är, tar kneg pÄ fabrik.
Ăr det ett sorgligt slut? Det beror naturligtvis pĂ„ hur man ser det. Det behöver kanske inte vara sĂ„ dumt att bli en vanlig Svensson i slutĂ€ndan - en Svensson som knegar pĂ„ smĂ„stadens fabrik?
- Ibland Àr det roligt att skriva historier som inte nödvÀndigtvis har ett lyckligt slut, sÀger Lena Sjöberg.
- "Ingamaj" Àr en slags motvikt till allt det som ska vara lyckat och framgÄngsrikt och glassigt. VÄr tid Àr sÄ laddad med just sÄdant, tycker jag.
Boken ger hon ut pÄ sitt eget smÄskaliga förlag Ritförlaget.
Och det som ges ut dÀr har hon full kontroll över, sÄvÀl innehÄllsmÀssigt som utseendemÀssigt.
- Jag har visserligen stor frihet, och fÄr bestÀmma mycket, Àven dÄ jag arbetar med böcker som ges ut pÄ de större förlagen. Men det jag ger ut pÄ Ritförlaget behöver inte vara produkter som lockar alla. Jag har inget krav pÄ mig att böckerna mÄste sÀlja i nÄgra stora upplagor vilket kan kÀnnas befriande.
Hur kom boken till?
- Det var pÄ en tÄgresa mellan Stockholm och VÀstervik. Den första versen dök plötsligt upp i mitt huvud och sedan fortsatte det sÄ till ackompanjemang av tÄgets rytmiska dunkande. NÀr vi rullade in vid perrongen i VÀstervik var historien sÄ gott som klar, berÀttar Lena Sjöberg.