"Omöjlig" kärlek i förtryckets Syrien

Baka ihop "Tusen och en natt", "Anna Karenina" och "Hundra år av ensamhet", förlägg handlingen till Syrien och kavla ut drygt 800 sidor så kommer ni ganska nära Rafik Schamis fantastiska bok "Kärlekens mörka sida".

Fantastisk. Rafik Schami, exilsyrier som bott i Tyskland sedan 1971 har skrivit en helt enorm berättelse som spänner över 100 år. En berättelse om "omöjlig" kärlek mellan två ungdomar från var sin kristen klan, klaner som dessvärre ligger i blodsfejd med varandra.Foto: Claude Giger

Fantastisk. Rafik Schami, exilsyrier som bott i Tyskland sedan 1971 har skrivit en helt enorm berättelse som spänner över 100 år. En berättelse om "omöjlig" kärlek mellan två ungdomar från var sin kristen klan, klaner som dessvärre ligger i blodsfejd med varandra.Foto: Claude Giger

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2007-11-14 00:25
Den som söker en rejäl läsupplevelse som räcker ett tag, kanske för julhelgen, ska absolut försöka få tag i den här boken. Ett enormt arbete som tagit författaren tio år att slutföra och ändå har han burit på idén i flera decennier.
Det är en roman om en "omöjlig" kärlek. Två unga människor från var sin kristen klan, som dessvärre ligger i blodsfejd med varandra, blir förälskade. Vi får följa klanerna under ett hundra år. Klaner som överlever både ockupationsmakter och dussintals statskupper, krig med Israel och koalition med Egypten.
Insidan av pärmarna i boken pryds av släktträd. Ett i början och ett i slutet av boken. Släktträd över klanen Shahin respektive klanen Mushtak. Den ena ortodox, den andra katolsk. De avskyr varandra som pesten och föredrar muslimer framför de andra kristna trosanhängarna. Släktträden är mycket bra att falla tillbaka på för att reda ut banden, speciellt i början innan man helt levt sig in i persongalleriet.

Vi får en mustig miljöbeskrivning med generösa sidosvängar. Här finns allt som hör till livet. Vänskap, hat, kärlek, förakt, erotik, kallsinnighet, födslar, dödsfall, fester, tragedier, olycka, lycka, slagsmål, försoning, vansinnig hetta, sval bergsluft, stekande sol och faktiskt på en sida regnar det lite grann.
Livet levs inför öppen ridå både i den lilla byn där klanerna har sina rötter och i storstaden Damaskus där kristna lever i sin avgränsade värld, liksom judar och muslimer. Vi får titta på, känna dofterna och uppleva atmosfären.

I mycket korta kapitel för Rafik Schami berättelsen framåt utan att hetsa på något vis. Vi får veta väldigt mycket om klanerna, men inte bara om dem utan om alla möjliga personer som finns i berättelsens utkanter. Det kan vara kompisar till huvudpersonerna och deras föräldrar, personer som bor i en by eller på en gata i Damaskus. Små anekdoter insprängda i den stora episka berättelsen.
Det är underbar läsning särskilt som det inte precis råder något överflöd på berättelser från Syrien. Vid sidan av alla miljöskildringar får vi en översikt av syrisk politik och en beskrivning av olika livsbetingelser i ett förtryckt och åsiktsbegränsat samhälle.

Boken är också en uppgörelse med den kvinnosyn som dominerat under det sekel där boken utspelar sig, från 1870-talet och framåt. Det är en nedslående ingrediens som Rafik Schami visar upp i många varianter. Tvångsäktenskap, våldtäkter, hedersmord...
Men det finns också en hoppfullhet inför framtiden och berättelser om människor, av båda könen, med helt andra ambitioner än ett fullständigt patriarkat. Också en tänkvärd historisk återblick på arabisk familjestruktur före islam.

När väl bakgrunden är uppmålad får vi följa huvudpersonerna i en spännande kamp för sin kärlek.
Som ni förstår är jag helt såld på boken som bara har en enda nackdel, det är för tung att handskas med på ett bekvämt sätt.
Men vad gör det om armen somnar ibland när man läser en så bra bok av en författare som mycket väl kan bli Nobelpristagare, det är han värd.
NY BOK
Rafik Schami <BR><STRONG>Kärlekens mörka sida </STRONG><BR>Albert Bonniers förlag &nbsp;
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!