Konstnären Amar Dawod jobbar sedan tre år tillbaka deltid på psykiatriska kliniken i Västervik med uppgift att stimulera patienterna att uttrycka sig i bild.
- Han finns ju också här som en vanlig människa i vården, bland vårdpersonalen, och det är väldigt värdefullt, säger Svante Bäck som är chefsöverläkare på psykiatrin vid Västerviks sjukhus.
Många människor har svårt att i ord beskriva sina upplevelser och känslor, men genom bildkonsten får man tillgång till ytterligare ett språk, menar Amar Dawod och Svante Bäck.
Dawod har även bidragit med egna utsmyckningar till lokalerna och tar lite extra ansvar för den konst som finns placerad här.
- Vi får ny konst ibland och ser till att placera om konstverken med jämna mellanrum, berättar han.
Han jobbar enskilt med patienterna men håller också öppet i bildverkstaden som finns på kliniken.
- Här kan de som vill arbeta lite mer avancerat få tillgång till mer och bättre material, förklarar han.
- Amars verksamhet inom psykiatrin ger näring åt höger hjärnhalva, säger Svante Bäck.
- Vi har ju två hjärnor. Den vänstra står för logik, matematik, förnuft. Den högra företräder känslor, konst, dikt och så vidare. Mycket av det vi erbjuder i vården är länkat till vänster hjärnhalva. Men vi behöver ju även stimulera den högra, poängterar han.
Utställningen arrangeras i Lilla salongen, på Norra varvsgatan i Västervik, med vernissage i morgon, lördag.
- Det blir en speciell utställning. Här visas allt från de enklaste teknikerna och uttrycken till de mest komplicerade.
- Temat kan sägas vara människans inre värld. Flera av bilderna är laddade, ibland surrealistiska. Man kan säga att de visar en drömvärld. Det undermedvetna, säger Amar Dawod.
Svante Bäck menar att psykiatrin är en speciell vetenskap som gränsar till konsten och dikten.
- Jag försöker få in mer av de här perspektiven i psykiatrins vardag. Kulturen kan göra det lättare för människor att mötas och dessutom gör den ju miljön runt oss mer levande.
Utställningen pågår under 14 dagar, till och med den 17 juni.