Pippi Långstrump på Operan

Att göra musik för barn är larvigt, tyckte den unge jazzmusikern Georg Riedel. Det slutade med att han skrev melodierna till våra mest kända barnvisor.

Gränsöverskridande. Det är inte bara i musiken i "Pippi Långstrump" som är gränsöverskridande: koreografin, av Pär Isberg med hjälp av Karl Dyall, rör sig fritt mellan klassisk balett och streetdance. På bilden Marie Lindqvist som Pippi. Dessutom Judith Simon, Gina Tse och Nathalie Nordquist. Foto: Alexander Kenney/Kungliga Operan

Gränsöverskridande. Det är inte bara i musiken i "Pippi Långstrump" som är gränsöverskridande: koreografin, av Pär Isberg med hjälp av Karl Dyall, rör sig fritt mellan klassisk balett och streetdance. På bilden Marie Lindqvist som Pippi. Dessutom Judith Simon, Gina Tse och Nathalie Nordquist. Foto: Alexander Kenney/Kungliga Operan

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2005-05-13 00:25
- Det var när jag träffade Astrid Lindgren som jag fick en stark respekt för barnkultur, säger tonsättaren som är aktuell med helaftonsbaletten "Pippi Långstrump" på Kungliga Operan i Stockholm.
Spelfilm, animation, teater och musikal. Pippi Långstrump har lämnat boksidorna i annat än barns fantasi förr. Men detta är första gången hennes överdimensionerade kängor klampar in på Operan. Det är också första gången sedan 1950-talet som en svensk helaftonsbalett sätts upp på Operan och utan tvekan första gången dess tak friserats med två knallorangea flätor.
Att Georg Riedel är involverad i Operans Pippi är en självklarhet med tanke på hans långa samarbete med Astrid Lindgren, som faktiskt inleddes med musiken till den numera klassiska tv-serien om Pippi. Att han överhuvudtaget började komponera barnvisor berodde till stor del på en tragisk olycka.
- Det var Jan Johansson som gjorde melodin till Pippi-sången innan han omkom i en trafikolycka 1968. Det var då jag tillfrågades om att göra filmmusiken, minns Georg Riedel.
Musiken till baletten har han skrivit tillsammans med Stefan Nilsson, som gjort filmmusik i 20 år, senast till Kay Pollacks "Så som i himmelen". De har utgått från de traditionella Pippi-melodierna som "Här kommer Pippi Långstrump" och "Sjörövare Fabbe". En del är igenkännbart även om fragmenten bearbetats och förvrängts. Att Georg Riedel länge tillhört den svenska jazzeliten märks i balettmusiken.
- Det finns också inslag som går åt karibiskt håll. Men mina delar är framförallt inspirerade av modern balettmusik, Stravinskij och Sjostakovitj. Och förhoppningsvis av en del egna idéer, tillägger han leende.

Balettmusik är alltid instrumental, utan sång.
- De partier som är välkända kan man förstås sjunga med i, och jag hoppas att publiken gör det. Barn uppför sig inte som traditionella operabesökare, säger Georg Riedel och syftar på att baletten riktar till sig barn från sex år.
Men att målgruppen påverkat hans komponerande tror han inte.
- Inte ett dugg! Jag skriver bara musik som jag själv tycker är bra. De barnboksförfattare som jag jobbat med, som Barbro Lindgren och Lennart Hellsing, tänker likadant, det blir bäst så.
Utöver arbetet med Pippi har Georg Riedel nyligen tonsatt poesi av Tomas Tranströmer för ett stort körverk. Inför frågan om framtidsplaner skrattar 71-åringen gott.
- Ska man ha det i min ålder? Jag vet bara att jag har någon slags galen passion för musik som inte tycks avta.
Georg RiedelFödd: 1934 i nuvarande Tjeckien. Kom till Sverige som fyraåring.
Bor: I Stockholm. Sommarhus på Fårö.
Familj: 6 barn mellan 14 och 40 samt en växande skara barnbarn.
Yrke: Jazzvirtuos, basist och kompositör. Har samarbetat med musiker som Stan Getz, Arne Domnerus och Lars Gullin. Var med när Jan Johansson gjorde sina variationer av svenska folkmelodier. Har tonsatt barnvisor åt Astrid Lindgren (bland annat "Idas visa"), Lennart Hellsing, Barbro Lindgren med flera. Kammarmusik, psalmer och musikdramatik (till exempel "Hemsöborna" för Folkoperan) finns också på repertoaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!