Populär bakbok får uppföljare

För fyra år sedan utkom boken "Tofvehult – drömmen om ett café". Sedan dess har kvartetten bakom boken – Kristina och Johnny Franzén samt Lena och Peter Göransson – släppt ytterligare fem. Den senaste heter "Barnens egen matbok" och är alldeles pinfärsk.

I helgen släpper förlaget Kakor & Monster boken "Barnens egen matbok". Boksläppet sker i samband med bokmässan i Göteborg.
Kristina Franzén (till höger) svarar för formgivningen och Lena Göransson har skrivit recepten.

I helgen släpper förlaget Kakor & Monster boken "Barnens egen matbok". Boksläppet sker i samband med bokmässan i Göteborg. Kristina Franzén (till höger) svarar för formgivningen och Lena Göransson har skrivit recepten.

Foto: Anders Steiner

Kultur och Nöje2013-09-25 19:00

Boken kom nämligen från tryckeriet på onsdagen och släpps formellt i samband med bokmässan i Göteborg den kommande helgen.

Matboken är en uppföljare till "Barnens egen bakbok" från 2012.

– Den här gången kändes det viktigt att rida på vågen, säger Kristina och Lena när vi träffar dem i Tofvehult.

Det är anledningen till att uppföljaren kom så snabbt.

Bakboken har bara existerat på marknaden i 12 månader men har redan sålt i 7 000 exemplar, bland annat tack vare att Barnens bokklubb köpte in den.

– De presenterade den dessutom som huvudbok inför julen, och nu gör de likadant med "Barnens egen matbok".

– Det är fantastiskt för oss, bara att tacka, säger Kristina Franzén.

Det är hon som står för idén till de båda böckerna och för formgivningen.

Lena Göransson, från Tofvehults café, har haft i uppdrag att formulera de pedagogiska recepten.

En av flera utmaningar har varit att ge begriplig vägledning via korta texter i ett begränsat antal steg.

Varje moment illustreras för tydlighetens skull med ett fotografi. Tanken är att barnen så långt som möjligt ska kunna använda boken själva, utan vuxenhjälp.

Åtta barn medverkar som kockar och de har fått bestämma vilka rätter som ska tillagas.

– De har valt sådant som de själva gillar att äta, och svårighetsgraden varierar. Man får lära sig allt från att koka ägg till att göra en gräddsås, säger Kristina.

Matlagnings- och fotosessionerna skedde hemma i familjen Franzéns kök i våras.

Inget är förskönat. Inga maträtter preparerades i förväg utan tillagades av barnen på plats.

– Någon pannkaka blev kanske aningen bränd på kanten, men vad gör väl det?, säger Lena Göransson.

Ny bok

Lena Göransson, Kristina Franzén, Johnny Franzén

Barnens egen matbok

Kakor & Monster

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!