Du har säkert läst och begrundat raden av nya ord som nyss letat sig in i svenska språket. Över 40 handlar det om. Flera svåra eller till och med omöjliga att begripa. Liksom förstå bruket av. Här tänker jag ändå kasta in ett nytt ord. Att jag kom på det är en slump. Eller rättare sagt: ett litet gräl.
En bekant och jag diskuterade kulturpolitik. Vi höll på länge men så urartade samtalet. Mannen blev rent gräsligt envis i ett par frågor. Dock var det så att mina fakta i ämnet visade att han hade fel. Men envis var han. Fast det gick över, och då accepterade han godmodigt min åsikt. Han var inte en-vis utan endum. Vad Språkrådet anser får jag väl höra.
Så kan det gå. Därför byter jag snabbt ämne. Lördagen 26 oktober förra året hade jag en krönika med titeln ”Skosulans vänner”. Läsarna uppmanades att inte bara promenera gatan fram utan också titta närmare på gatstenarna. Somliga stenläggningar är rena konstverk. Reaktionerna på den krönikan var många och positiva. Flera pekade dessutom ut några extra vackra ställen.
Nu tänker jag be dig om något annat. Promenera! Främst i centrum! Och titta noga in i affärernas skyltfönster!
Förenklat kan man säga att det finns tre huvudvägar för butiksskyltning:
1) Man sätter eller hänger bara fram den produkt man vill sälja.
2) Man förtydligar hur produkten kan användas, skapar en levande skyltning.
3) Fönstret är format så att det nästan blir ett konstverk.
Visst är det roligare, mer stimulerande, att stanna upp för de fönstertyper där det inte bara hänger en rock på en hängare eller står en kastrull på fönstergolvet.
Alltid räcker det ju heller inte att bara visa produkten. Förklaringar kan behövas, till exempel en text som berättar vad produkten är till för. Det kan öka ditt intresse. Kanske locka dig att gå in för att få veta mer.
Själv har jag nu vandrat runt i hela centrum och bligat i butiksfönstren. Ofta blivit trött på enformigheten. Ibland lycklig över hur elegant och finstämt komponerade flera skyltfönster är. Här tänker inte göra reklam för sådana fönster. Istället ger jag dig en uppmaning, uppmuntra din nyfikenhet. Här kommer mitt förslag:
Tala om vilket eller vilka skyltfönster du sätter främst. Gärna vilka som lockar mest, är snyggast, eller något annat du reagerar på!
Då kan jag berätta det här i tidningen så att läsarna öppnar sina ögon mer. Och för butiksledarna blir det nyttigt.
Så kom igen! Och helst inte anonymt – att butiksägarna själva vill prisa sina fönster är begripligt men knappast rätt här. Vart du kan vända dig och berätta står alldeles här nedanför.