Rättvisepatos tog konsten till Stockholm

Textilkonstnären Susann Larzon och amatörfotografen Iris Norman medverkar i Salon des Refusés på Djurgården i Stockholm. Kämpaglöd, rättvisepatos och ett litet mått av envishet förde dem dit.

Susann Larzon har experimenterat med sammet och rådjurshorn.

Susann Larzon har experimenterat med sammet och rådjurshorn.

Foto: Anders Steiner

Kultur och Nöje2011-07-02 00:00

Iris och Susann är två av drygt 1 900 sökande som inte fick sina verk antagna till Liljevalchs vårsalong i år.

2 037 sökte men endast 131 personer antogs.

Det fick bröderna Sten och Eric Flygare att ta initiativ till Salon des Refusés som hålls i en båthall på Djurgården, belägen på Galärvarvet mitt emot Liljevalchs konsthall.

Iris och Susann gillade tilltaget och skickade in sina verk dit i stället, men till bådas förvåning fick de nej även där. Det visade sig nämligen att intresset var överväldigande även till de refuserades salong. Båthallen hade inte storlekskapacitet nog för att rymma alla alster.

Men då ilsknade Iris Norman till och skrev ett argt brev till arrangörerna som kan hända kände sig lite träffade. Hur som helst föll de till föga.

- Det var som att Stockholmarna fick företräde. Jag tyckte inte att det hela gick rätt till, så jag skrev ett brev där jag undrade varför vi i provinsen skulle straffas bara för att vi bor på landsbygden.

Argumentet och kämpaglöden hade effekt. Bröderna Flygare bestämde sig för att ta med de båda väninnorna från Tjust.

- Jag har haft mejlkontakt med Sten Flygare och han har uppenbarligen humor. På förteckningen över deltagare står vi nu nämligen listade som Iris Norman och Susann Larzon - från provinsen.

Totalt medverkar 400 konstnärer, och ännu fler verk, på Salon des Refusés.

Susann - som numera har sin ateljé mitt emot keramikern Kerstin Åhlin på Aspagården i Västervik - varvar olika textila tekniker. Men i vinter har hon framför allt jobbat med sammet och på utställningen visar hon några av sina senaste alster.

Iris visar fotografier på koppar och fat med kaffesump. Det har blivit ett för henne återkommande tema de senaste åren.

- Min pappa spådde i kaffesump. Det var en hel procedur som jag tyckte var magisk. Jag har inte själv försökt mig på det där men blev för ett tiotal år sedan på det klara med att detta, att spå i sump, är ett fenomen som förekommer i många länder och kulturer.

Nästa vecka reser Iris och Susann till Stockholm för att ta sig en titt på utställningen.

- Vi måste ju se hur det ser ut.

Salon des Refusés öppnade på fredagen, den 1 juli, och pågår till och med den 2 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!