Recept från Västerviks restaurangskola
Här finns recepten till de maträtter som lagades av restaurangskolans elever i Västervik, tillsammans med eleverna på barn- och fritidsprogrammet den 16 mars.Recepten är till en bas till thailändsk currygryta, thailändsk gurksallad och en smal chokladkaka med lime.
Starkt. Att sköta en vitlökspress tillhör inte de populäraste uppgifterna i ett storkök.
Foto: Fotograf saknas!
2 vitlöksklyftor
2 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
2 msk fisksås
1 tsk honung
eventuellt lite limesaft
eventuellt 5-10 blad thaibasilika
2 cm citrongräs
Hacka vitlöken och fräs försiktigt i en panna med olja. Stek ej för länge ? då blir vitlöken bitter. Blanda i currypastan och låt fräsa någon minut, då utvecklas smaken i curryn. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme ca 15 minuter.
Ta upp citrongräsbiten.
Använd som sås eller blanda i wokade grönsaker, scampi eller kyckling.
<b>Thailändsk gurksallad</b>
1 grön gurka
2 schalottenlökar
1/2 röd chilipeppar
Lag av:
1/2 dl hett vatten
1msk honung
1 tsk salt
3 msk risvinäger
Börja med lagen. Blanda hett vatten med honung och salt i en skål, rör om så att sockret löser sig ordentligt. Häll i risvinäger och ställ åt sidan.
Dela gurkan mitt itu. Gröp ur kärnhuset med en liten sked. Skär gurkan i halvmånar och lägg ned i lagen. Skala och finhacka schalottenlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda ned lök och chili i gurkan. Låt dra i kylskåp minst en timma innan servering.
Håller ca 2 veckor i kylskåp.
<b>Smala chokladkakan med lime</b>
En genial kaka. Lätt at sno ihop, lämnar inga spår runt midjan och ändå hur god som helst.
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
3/4 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
250 g Kesella
rivet skal av en lime
Garnering:
florsocker och lime
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke. Vänd ner det i äggsmeten tillsammans med Kesella och limeskal. Häll smeten i en smord, bröad form med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 min. Låt kakan kallna. Pudra över lite florsocker och garnera med skivad lime. Servera ev med en klick vispad Kelda mellangrädde.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!