Religiös propaganda eller underbar saga?
Det har stormat om den nya Narnia-filmen. Religiös propaganda, säger vissa. En underbar saga, säger andra. Vad är sant egentligen? Och vem var C S Lewis? TT Spektra reder ut begreppen.
Eller: En reaktionär sexist med djupa fördomar om ras och etnicitet, som indoktrinerar barn med illa dold kristen propaganda?
Bara att välja. Antingen älskar eller så avskyr man honom, verkar det som.
Debatten har rasat under hösten, med anledning av att den första boken i Narnia-serien blivit film. En av C S Lewis nutida efterföljare, Astrid Lindgren-pristagaren Philip Pullman, tillhör de mest kritiska.
Redan 1998 skrev han en rasande artikel i tidningen Guardian om hur myten om C S Lewis omhuldas, och hur omöjligt det tycks vara att kritisera honom. Där beskrev han Narnia-böckerna så här:
"Döden är bättre än livet; pojkar är bättre än flickor; ljushyade människor är bättre än mörkyade människor; och så vidare. Det råder ingen brist på sådan kväljande smörja i Narnia."
Men naturligtvis har Lewis sina tillskyndare. Deras svar kan summeras med att visst, han var kristen. Visst finns det tydliga kristna allegorier i Narnia-böckerna. Och visst, han var präglad av sin tid (böckerna skrevs under sent fyrtio- och tidigt femtiotal) - därav det stundtals konservativa tonfallet. Men böckerna är först och främst en underbar saga om en fantasivärld där allt är möjligt, och där det goda segrar över det onda.
- Filmen är inte gjord av kristna fundamentalister. Om den hade varit det hade jag inte varit med. Det jag bidrog med var att låta den stora ondskan, häxan, spelas av någon som ser arisk ut och inte en arab eller jude, sade till exempel Tilda Swinton, som spelar den onda häxan i filmen.
Men vem var då C S Lewis?
Först och främst var han forskare i Oxford, specialiserad på medeltida allegorier. Böckerna om Narnia blev hans stora framgång, men han har även skrivit en hel del vuxenlitteratur. Mestadels med religiösa samtal och dilemman i fokus. Än i dag finns det mängder av C S Lewis-sällskap som betonar hans humanism, hans godhet och hans förmåga att sätta kristendomen i ett akademiskt sammanhang.
För kristen, det var han. Och den som till slut omvände honom från den ateism han bekände sig till, var ingen mindre än J R R Tolkien. De tillhörde båda två samma informella sällskap i Oxford, The Inklings - ett gäng bildade herrar som träffades varje torsdag och diskuterade mytologi, religion och språk. Enligt legenden blev C S Lewis bekännande kristen efter ett långt nattligt samtal med Tolkien, som var djupt troende katolik.Fotnot: C S Lewis var född i Belfast i Nordirland 1898 och dog 1963.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!