Sid Janssons vinylskivor berättar svensk vishistoria

Så här i Visfestivaltider öppnar utställningen "Vishistoria i konvolut" på Musikbiblioteket i Västervik. Här lyfts vinylskivor från svenskt 60- till 90-tal fram. Materialet kommer från trubaduren och visforskaren Sid Janssons digra samling.

Marcus Brännström packar upp utställningsmaterialet som Sid Jansson skickat från sitt hem i Dalarna.Foto: Magnus Karlsson

Marcus Brännström packar upp utställningsmaterialet som Sid Jansson skickat från sitt hem i Dalarna.Foto: Magnus Karlsson

Foto: Magnus Karlsson

Kultur och Nöje2011-07-06 00:00

Visarkivarie Marcus Brännström har just varit och hämtat ut det tunga paketet innehållandes ett 40-tal vinylutgåvor - som Sid skickat från Dalarna - när vi tittar in på Musikbiblioteket.

- Vi är några dagar försenade med utställningen eftersom vi inte visste exakt när materialet skulle anlända. Men det här var värt att vänta på, säger han.

Så snart vi gått ska han göra i ordning utställningen. Skivorna kommer att placeras väl synliga i montrar.

Man ska förstås ha möjlighet att lyssna på någon favorit också om andan skulle falla på.

Idén till utställningen i Västervik kom från Sid Jansson själv, och Marcus Brännström hakade entusiastiskt på.

- Sid har valt ut exemplen och skrivit tillhörande kommentarer. Det är vi tacksamma för. Det finns ingen som kan den svenska vishistorien så bra som han.

- Han gjorde dessutom många omslag under 60-, 70- och 80-talet, ofta med någon rolig "knorr".

Men omslagens upphovsmän fick sällan något erkännande på den tiden, berättar Marcus.

För att illustrera detta håller han upp vinylomslaget till "Scandinavian songs with Alice and Svend". Det sticker ut lite grand eftersom det är gjort av canvas. Men någon information om vem som ligger bakom konvolutet kan man alltså inte hitta.

Det äldsta materialet på utställningen är en återutgivning av akustiska inspelningar med Evert Taube från 1921-1924.

Det yngsta är "Happy Hour Viser" från 1991 med Stefan Sundström och Apache.

För dem som inte vet kan nämnas att Sid Jansson bland annat var programvärd på Vispråmen Storken i Stockholm under 1960-talet samt att han en period var manager åt Cornelis Vreeswijk.

Han har forskat om visor och är författare till antologierna "Nordisk Visbok", "60 visor från 60-talet", "Nordisk Visebok, 100 nordiske viser med oversettelser kommentert av Sid Jansson" (en kombinerad visbok och faktasamling.

- Sid är även kalligrafiker. Det är han som gör diplomet till Fred Åkerström-stipendiet, berättar Marcus.

"Vishistoria i konvolut" öppnade i går, tisdag, och pågår till och med 27 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!