Skriv din lokala historia!

Kultur och Nöje2004-08-10 01:00
Vad sÀger oss Bönhus-Annas gamla men nÀstan nya tofflor frÄn 50-talet, nÀr de hittas pÄ vinden en dag? Tillsammans med nÄgra vykort och fotografier i hennes gamla byrÄ ger de till slut historien om den enskilda mÀnniskan Anna Wilhelmina Andersson, född 1885 och död 1984. Men ocksÄ historien om en del av kvinnolivet under denna tid. Och livet pÄ landet. Och mycket, mycket mer.
Med utgÄngspunkt i de gamla tofflorna och Bönhus-Annas andra saker tar sig författarna Anna Götlind och Helena KÄks an uppgiften att visa oss hur man skriver sin egen lokala historia pÄ mikronivÄ och gör den tillgÀnglig för fler. För ofta Àr det hÀr som problemet uppstÄr, att förmedla sina kunskaper till fler och göra de allmÀngiltiga.
I Sverige finns ett otal antal slÀktforskare och hembygdsforskare som alla grÀver dÀr de stÄr, i sin hembygd eller i sin egen slÀkt. MÄnga samlar pÄ sig massor med kunskap men ofta stannar det vid sammanstÀllningen, och nÄr kanske inte fler Àn dem som sjÀlva Àr berörda.
Författarna vill i sin bok lÀra oss hur vi kan Àndra pÄ detta. De utgÄr ifrÄn sina egna erfarenheter som akademiska forskare (Götlind pÄ Högskolan i Dalarna och KÄks pÄ Linköpings universitet). Genom att höja blicken frÄn det lilla till det stora kan en mycket mer intressant berÀttelse utvecklas. Bönhus-Anna i den lilla byn i Dalarna blir en del av den svenska kvinnans kulturella och sociala historia och genom hennes liv kan vi se vÄra egna i dag i ett annat ljus.
De sÀtter in de uppgifter de har om Bönhus-Anna i ett större sammanhang. Anna var ogift. Under vilka villkor levde ogifta kvinnor vid tiden kring förra sekelskiftet? Anna var mejerska under mÄnga Är. Hur sÄg deras arbetsvillkor ut? Anna levde i en bygemenskap tillsammans med sin mor som tidigt blev Ànka. Hur tedde sig livet i den lilla byn?
De berÀttar ocksÄ massor om hur man fÄr fram nya uppgifter, inte bara i det enskilda fallet utan ocksÄ hur man fÄr fram uppgifter som Àr relevanta för den egna forskningen, som till exempel sociala förhÄllanden.
Det hÀr Àr en mycket givande handbok och sÀrskilt intressant för alla fritidsforskare med ambitionen att berÀtta en intressant historia.
Anna Götlind/Helena KÄks
Handbok i konsten att skriva mikrohistoria
Natur och Kultur.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!