Smålänningar lyfts fram ur glömskan

Smålands Akademi planerar för ytterligare en bokutgivning. Arbetsnamnet på den nya skriften är "Smålänningar vi minns". Om lite drygt en vecka är det manusstopp för det material som ska med. I höst kommer boken ut i handeln.

Västerviksförfattaren Elisabeth Hjortvid har skrivit ett av kapitlen i "Smålänningar vi minns" som kommer ut i höst.Foto: Anders Steiner

Västerviksförfattaren Elisabeth Hjortvid har skrivit ett av kapitlen i "Smålänningar vi minns" som kommer ut i höst.Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Kultur och Nöje2011-05-05 00:00

Det berättar författaren och akademiledamoten Elisabeth Hjortvid, Västervik. Hon är en av cirka 14 skribenter som medverkar med bidrag till antologin.

- Tanken med boken har varit att berätta om personer, smålänningar förstås, som gjort intryck på oss och som vi har någon slags relation till, berättar hon.

För egen del har hon valt att lyfta fram Clara Hullgren som sponsrade den första röntgenapparaten i Kalmar län.

Hennes svärson - tillika Elisabeths morfar - var läkare och hade privatklinik i Mönsterås (Mönsterås sjukstuga, reds anm). Det var han som köpte denna länets första röntgenmaskin. Det var år 1906.

- Patienter i Kalmar som behövde röntgas fick skickas till Mönsterås. Utan att veta säkert kan man ju gissa att detta fick lite fart på landstinget. Året därpå, 1907, införskaffades nämligen en röntgenapparat även till Kalmar lasarett.

- Clara var en verklig krutkvinna, född 1845. Hon var inte så beskedlig som kvinnor förväntades vara på den här tiden. Jag tänker på ett stycke ur Selma Lagerlöfs "Gösta Berlings saga" där det beskrivs att kvinnan förväntades vara som en ekorre runt mannens hals. Men det låg inte för henne. Det hade inte legat för mig heller, säger Elisabeth.

I antologin kommer man att kunna läsa om såväl kända som okända smålänningar.

- De flesta är trots allt personer som vi velat lyfta fram ur glömskan, säger Elisabeth.

I Smålands Akademi ingår i nuläget 18 ledamöter, och cirka 14 av dem medverkar alltså med var sin text till den nya boken.

Seniorledamoten Margareta Strömstedt är en av dem, och hon kommer att berätta om sin far.

Ingrid Nettervik, som är bokens redaktör, ska i sin tur berätta om författaren Vilhelm Moberg som hon själv fick möjlighet att träffa innan han dog 1973.

Hösten 2010 utkom Smålands akademi med "Småländska ord & läten" vilken gjorde smärre succé. Första upplagan sålde snabbt slut och man lät trycka upp ytterligare 1 000 exemplar efter bara någon månad.

Smålands Akademi

Smålands Akademi har som syfte att sprida glans och ljus över den småländska vitterheten samt att främja en småländsk identitet.

Akademin grundades 1993 av biskop Jan Arvid Hellström, professor Lars-Olof Larsson och filosofie doktor Stig Tornehed.

Källa: Smålands Akademi (www.smalandsakademi.se)

Astrid Lindgren erbjöds vid starten stol nummer 1.

Hon sade: "Det typiskt småländska är så pass roligt och värdefullt att det nog behövs någon som håller det om ryggen".

(Berättat av akademiledamoten Elisabeth Hjortvid).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!