Solveig har vunnit en privat konsert

"Visa min visa". Det blir titeln på boken om Visskolan och visans historia som släpps i samband med Visskolans 10-årsjubileum i maj nästa år.

Solveig Sevedstam har fått namnge jubileumsboken om Visskolan i Västervik och visans historia.  Juryn fastnade för hennes förslag "Visa min visa". Här uppvaktas hon av Ingrid Hogman från Visskolan.Foto: Anders Steiner

Solveig Sevedstam har fått namnge jubileumsboken om Visskolan i Västervik och visans historia. Juryn fastnade för hennes förslag "Visa min visa". Här uppvaktas hon av Ingrid Hogman från Visskolan.Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Kultur och Nöje2011-12-21 18:30

Tidigare i höstas utlystes en namntävling.

Mellan 25 och 30 förslag inkom till projektgruppen som håller i trådarna inför boksläppet, berättar Ingrid Hogman, från Visskolan.

Bakom det vinnande bidraget hittar vi Västerviksbon Solveig Sevedstam.

Det var enkelheten i namnförslaget som tilltalade juryn där hela projektgruppen på tio personer ingått.

- "Visa min visa" låter dessutom så vackert, tycker Ingrid.

- Men vi fick in många bra förslag, så det var inte något alldeles lätt val, poängterar hon.

Solveig som är svensklärare till yrket tycker om att använda, och att leka med, ord. Hon behövde dock inte lägga ner någon större tankemöda denna gång.

- Nej, det kom till mig nästan direkt, berättar hon.

- När Ingrid ringde och berättade att jag vunnit blev jag överraskad, för jag hade nästan glömt bort att jag skickat in ett bidrag till tävlingen.

Solveig vinner något mycket speciellt, nämligen en alldeles privat konsert. En liten grupp viselever kommer hem till henne och framträder vid lämpligt tillfälle - Solveig väljer själv temat.

Sammanlagt är ett 50-tal personer engagerade i projektet på olika vis.

- Vi har många skribenter till den här boken som blir väldigt bred till innehållet, berättar Ingrid.

Georg Riedel ska skriva ett kapitel om barnvisor, Finn Zetterholm om 1900-talsvisan. Det blir också ett kapitel om medeltida ballader som författas av musikvetaren Marie Länne Persson. Vidare skriver Janne Hammarlund om den politiska och samhällskritiska visan. Tio elever berättar om sitt år på Visskolan och vad det betytt för dem. Bland mycket annat.

Boken innehåller också mycket bildmaterial, berättar Ingrid.

I slutet av maj 2012 är det dags för stor jubileumskonsert i Västervik och i samband med detta släpps också boken "Visa min visa" som får underrubriken "Ett decennium av sång".

Följ projektet här:
http://www.visavastervik.se/boken-om-visan/
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!