I går morse uppträdde han tillsammans med Tomas Ledin och folkmusikerkollegorna Ale Möller och Ezbjörn Hazelius i Nyhetsmorgon i TV4. För några dagar sedan medverkade han i Allsång på Skansen och i helgen är han ett av dragplåstren på Stockholms första folkmusikfestival, ”Stockholm folk festival”, vid Hesselby slott.
Därtill kan nämnas att Hazelius Hedin – som i fjol släppte sin första gemensamma skiva ”Om du ville människa heta” – utsågs till årets grupp på Världs- och folkmusikgalan i Malmö i våras.
Det hör visserligen till vanligheterna att Johan Hedin har mycket på gång och att han är engagerad i flera musikaliska samarbeten parallellt. Men i år är det ovanligt mycket i görningen – det håller han med om.– Ja, det är lite extra mycket nu. Men det där går ju i vågor. I sommar har jag fyra-fem konstellationer igång samtidigt, säger han.Förutom en rad spelningar med Hazelius Hedin ger han flera konserter med organisten Gunnar Idenstam, Bazar Blå, riksspelmannen Pelle Björnlert och med den nya gruppen Silfver – ja, och inte att förglömma med Tomas Ledin.
Det nyaste projektet ”Silfver” består, förutom av Johan på nyckelharpa, också av Pelle Björnlert på fiol samt barockmusikerna Nora Roll som spelar viola da gamba och Sven Åberg som spelar barockluta och barockgitarr.
Betyder det att repertoaren framför allt omfattar barockmusik?– Ja, men inte enbart. Vi spelar förvisso en hel del musik som skrevs under barockperioden. Men vi spelar även annan musik. Ibland är det lite vanskligt att dela av musiken i genrer. Folkmusik är ju ett väldigt vitt begrepp, precis som barockmusiken, och dessa båda möts någonstans.
– Det kan vara intressant att nämna att på 1700-talet (slutet av barockepoken, reds anm) var de notböcker som fanns att tillgå skrivna av organister eller klockare. De hade exklusiv utbildning i att läsa och skriva noter och hade genom det en särskild ställning i samhället. Detta höll i sig en bit in på 1800-talet. Man kan säga att organisterna var en länk mellan det folkliga och det kyrkliga. De skulle nämligen kunna traktera flera instrument och skulle dessutom kunna spela fiol till dans. Så står det skrivet i en arbetsbeskrivning som jag hittat hos Linköpings stift. På så vis förenade organisterna den klassiska musiken, och kyrkomusiken, med folkmusiken.– Polskor till exempel, som ju förknippas med folkmusiken, har spelats och dansats till sedan sent 1400-tal och utvecklades med andra ord under barocken.Med vilka band spelar du i helgen?– Jag spelar dels med Esbjörn Hazelius och dels med Silfver.Hur många musiker medverkar på festivalen?– Närmare 180 stycken har jag fått höra från arrangörerna.Vad har du på gång i höst?– Det blir fortsatt turnerande med de olika bandkonstellationerna.– I oktober spelar jag på Linköpings folkmusikfestival. Och nu i slutet av månaden medverkar jag i ett hyllningsevenemang till Erik Sahlström, en nyckelharpslegend, som skulle ha fyllt 100 år i år. Den nyckelharpsmodell han skapade på 70-talet är densamma som jag spelar på i dag.
Ger du någon konsert i hemtrakterna snart?– Ja, den 6 oktober spelar Silfver i Östra Eds kyrka. – Pelle Björnlert och jag brukar också göra ett par spelningar i Vråka i samband med skördefesten Smaka på Tjust. – Men det vore roligt att också spela i Västervik vid något tillfälle.