Stora förhoppningar inför bokrea

Foto: Pressens Bild/Arkiv Kaotiskt, trångt och fullt brukar det vara. Och ingenting talar för att det inte ska bli samma sak i år, i alla fall inte enligt branschen.

Foto: Pressens Bild/Arkiv Kaotiskt, trångt och fullt brukar det vara. Och ingenting talar för att det inte ska bli samma sak i år, i alla fall inte enligt branschen.

Foto:

Kultur och Nöje2005-02-09 00:25
Årets bokrea närmar sig, och i bokhandlarbranschen är förhoppningarna stora. Förra årets rea blev något av en besvikelse, och vissa hävdade att det var början på slutet för bokrean. Men det vill inte branschen kännas vid.
? Det finns inget riktigt fog för den typen av kommentarer, säger Bo Röstlund, försäljningsdirektör på Akademibokhandeln.
Inför förra årets bokrea var förhoppningarna stora: det skulle bli nytt rekord ? igen. Såväl 2002 som 2003 hade varit rekordår för bokrean. Den sänkta bokmomsen gjorde sitt till, och pocketböckernas låga priser gjorde att läshungern var större än någonsin.
Men bokrean 2004 blev något av en besvikelse. Försäljningen masade sig till sist upp till 2003 års nivåer, men något rekord var det inte.
? Det var en liten uppgång, men den var inte så himla stor, säger Bo Röstlund, försäljningsdirektör på Akademibokhandeln.
Detta bekräftas även av de andra stora bokkedjorna, JB-gruppen och Exlibris, samt Bokia.

Vissa började fråga sig om detta var början på slutet för den traditionstyngda bokrean. Hade nätbokhandlar och pocketens segertåg börjat kväva bokrean?
? Jag tycker det där är nys. Det finns inget riktigt fog för den typen av kommentarer. Det är definitivt inte så, även om jag vet att vissa hävdar det, säger Bo Röstlund, som blir aningen exalterad och fortsätter:
? Jag blir så störd när jag hör det. Bokrean har aldrig varit så stor som den är nu. Vi har aldrig sålt så mycket böcker. Om man jämför priserna med hur det var innan bokmomsen sänktes, så är ju priserna oerhört låga. Man kan få en inbunden roman för 69-89 kronor, när de ordinarie priserna ligger på runt 300 spänn. Det är väl kanonbra?

Bokrean är en tradition med anor. Redan på 20-talet började enskilda bokhandlare rea ut utvalda titlar under våren. Så småningom enades några större förlag om att ge ut en gemensam katalog, och till slut fick bokrean sin nuvarande form. Farhågor om bokreans vara eller inte vara har alltid funnits. Bokklubbar, lågkonjunktur och nu senast internet har varit några av de hot som bokrean överlevt. Men hur kommer den se ut om ytterligare tio år?
? Jag tror att bokrean är en så speciell företeelse och att den har skapat ett sådant engagemang hos kunderna, så jag tror den kommer att leva kvar. Det är den enda gemensamma manifestation som finns bland detaljhandeln i Sverige. Det är en institution, säger Bo Röstlund på Akademibokhandeln.

Han får medhåll från sin konkurrent Mats Ahlström, vd för JB-gruppen och Exlibris. Även han tror att bokrean går en strålande framtid till mötes. Men kanske kommer den att bli annorlunda till innehållet, menar han.
? Det har blivit mer och mer fackböcker. Trädgård, djur och natur, historia, matlagning ? den trenden är tydlig. Dessutom har de skönlitterära titlarna funnits i pocket till samma pris som reaboken långt innan rean. Och fackböckerna kommer ju inte på pocket i samma utsträckning.Fotnot. Bokrean börjar tisdagen den 22 februari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!