Stråkfest som säsongfinal i Tingshuset

I går kväll gästade den halländska stråkkvartetten Ginestra Västervik, kammarmusikföreningen con amore och därmed Tingshuset.

Den halländska Stråkkvartetten Ginestra bjöd på en omtumlande vacker konsert i Tingshuset igår kväll.  Dessutom var det säsongens final.  Från vänster de två violinisterna Peter Skoog och Michael Nielsen, altviolinisten Jan Svensson och kvartettens cellist, Charlotte Edin.

Den halländska Stråkkvartetten Ginestra bjöd på en omtumlande vacker konsert i Tingshuset igår kväll. Dessutom var det säsongens final. Från vänster de två violinisterna Peter Skoog och Michael Nielsen, altviolinisten Jan Svensson och kvartettens cellist, Charlotte Edin.

Foto: Rune Engelbrektsson

Kultur och Nöje2009-04-25 00:08
Men västerviksbesöket var egentligen två dagar långt. På torsdagen spelade kvartetten för Gymnasiets ungdomar. Och på fredagen fick Breviksskolan ett gästspel. Sådana uppdrag är en specialitet för den här kvartetten. Helt enkelt en viktig verksamhet bland halländska ungdomar. Kvartettens fyra kan konsten att väcka lust att lyssna på musik som kan vara helt okänd för dagens ungdomar. Namnet Ginestra då, det låter inte särskilt halländskt. Fast på svenska är det så. Den lilla busken hårginst, inte ens en halvmeter hög, är Hallands landskapsblomma. På italienska: Ginestra. Det är på ljunghedar den växer mest. Så inte är det konstigt att den blivit Hallands landskapsblomma. Vad kvartetten Ginestra mest är omtalad för, det är förmågan att blanda känt och okänt, gammalt och färskt. Konserten i Tingshuset bekräftade detta. Mozarts Divertimento i D-dur komponerade han som 16-åring. Denna urklassiska stråkkvartett har förtrollat lyssnare över hela världen i nästan 240 år. Ginestras spel lyser det om! Puccinis Divertimenti (hans enda stråkkvartett) är en stillsam sorghyllning till en välgörare, hertigen av Savojen. Lika elegant spelad den! Stravinskijs Concertino är så annorlunda som något kan bli. Jag vet att Ginestra brukar blanda in den som illustration av familjegräl i teatersammanhang! Och ryske Borodins Notturno, en sats ur hans andra stråkkvartett, känns som en romantisk blomma. Efter paus var det dags för Mendelssohn, men inte hans mest lättsamma sida. Stråkkvartetten i a-moll skrev han 1827, året då Beethoven dog. Då var Mendelssohn en av de få som tagit den hörselbrutne Beethoven på allvar. Och påverkats, ja rent av inspirerats av honom. Fredagen gav oss vår första riktigt sköna försommarkväll. Ändå valde många att bänka sig inomhus för att lyssna på Ginestrakvartetten. Ingen ångrade sig, det garanterar jag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!