Stråkövningar varvas med bad och fysisk aktivitet

20 stråkspelande ungdomar har den här veckan samlats på Gamleby folkhögskola.Från aulan ljuder sköna rena stråktoner när VT:s utsända tittar förbi. Orkesterövning pågår, och öronen är helt och fullt förskonade från orent gnissel. Detta noteras av en som vet hur svårt det kan vara att traktera ett stråkinstrument ...

Kristina Hallenbrant, Linnea Regnstrand, Karin Svenstedt, Maria Matt     sson och Kaspar Rommel deltar den här veckan i en kurs för stråkspelande ungdom på Gamleby folkhögskola.

Kristina Hallenbrant, Linnea Regnstrand, Karin Svenstedt, Maria Matt sson och Kaspar Rommel deltar den här veckan i en kurs för stråkspelande ungdom på Gamleby folkhögskola.

Foto: Sara Winsnes

Kultur och Nöje2012-08-03 00:00

För 18 år sedan tog musikläraren Georg Övermyr, Gamleby, initiativ till en sommarkurs för stråkintresserade ungdomar.
Initiativet var uppskattat och har fortsatt allt sedan dess. Nu är Övermyr pensionär sedan flera år och ansvaret för kursen har lämnats över åt violinisten Torbjörn Westman från Länsmusiken och Camerata Nordica.

Årets kursdeltagare är allt från 13 till 23 år gamla. Och de kommer från Borlänge i norr till Malmö i söder, berättar han.
Minimiåldern är 13 år men någon övre gräns har inte satts.
– Att vi har en minimigräns beror bland annat på att man måste ha nått en viss nivå för att kunna tillgodogöra sig det vi jobbar med under kursen, förklarar han.
Under veckan ges nämligen inga individuella lektioner. I stället arbetar man koncentrerat med orkesterspel och samspel i smågrupper.

Stycket som ungdomarna arbetar med när VT tittar in är skrivet av 21-åriga Sebastian Flögel.
Han är uppvuxen i Tyskland men bor sedan några år i Sverige. Det är tredje gången han deltar i sommarkursen på Gamleby folkhögskola.
I dag studerar han till musiklärare på Malmö högskola. Men trots att han nu nått till en yrkesnivå som musiker får han ändå ut mycket av kursen.
– Det är så härligt att vara här! På ett personligt plan är det roligt att träffa sina gamla lärare igen och andra kursdeltagare och kompisar. Och oavsett vilken nivå man kommit till är det alltid något nytt man tar med sig.
Sebastian spelar viola som även brukar kallas altfiol och just nu är hans främsta prioritet att utvecklas på sitt instrument. Men han komponerar även egen musik emellanåt.
– Jag gör det vid sidan om när tid och lust finns.
– Att få tillfälle att presentera ett eget stycke i det här sammanhanget, det vill säga med tillgång till en hel orkester, känns förstås jätteroligt.
Hur går det tycker du? Och hur känns det att höra andra, så många dessutom, spela ditt musikstycke?
– Jag är nästan förvånad över att det funkar så bra som det gör. Några ställen har visserligen visat sig vara klurigare än jag trodde att de skulle vara men orkestermedlemmarna ger inte upp, de är envisa. Det här kommer att bli bra.
– Vi övar många timmar per dag och hittills har det alltid blivit bra till avslutningskonserten som vi ger i slutet av veckan.
Berätta något om ditt verk?
– Det är ett klassiskt, ganska romantiskt, stycke som är lite filmmusikinspirerat. Det har en dragning åt popmusik, kan man nog säga.

Det är en intensiv kurs ur övningssynpunkt. Stråkuppvärmningen efter frukost följs av ett orkesterpass som sedan följs av stämrepetitioner som sedan följs av kammarmusikrepetitioner i mindre grupper.
Men det finns också tid för lek, bad och fysisk aktivitet.
– Någon slags sport blir det varje dag. Det är viktigt för spända muskler, poängterar Torbjörn Westman.
Sedan under kvällsfikat turas eleverna om att hålla konsert för varandra.
– Det är för att få träning i att spela för publik.
Torbjörn Westman har hjälp av ytterligare två stråklärare på kursen, Johannes Bergion – som själv deltagit som elev på lägret en gång i tiden – samt Karin Hans-Ers.
På lördag kväll ger kursdeltagarna en avslutningskonsert i S:t Petri kyrka i Västervik.

Personligt

Namn: Sebastian Flögel
Ålder:
21 år

Bor: Malmö

Gör: Utbildar sig till musiklärare på Musikhögskolan i Malmö

Instrument: Viola

Favoritkompositörer: - Det är lite svårt att svara på för det finns så många. Men två av mina favoriter är Johann Sebastian Bach och Edvard Grieg. De representerar gammal 1700-talsbarock respektive nordisk romantik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!