- Det var i princip avtalat från början att min uppgift var att just sätta i gång projektet. Jag är också mer av en entreprenör än en administratör, säger Sune Nordgren till VT.
- Jag har hela tiden haft flera uppdrag parallellt. Min projektledartjänst för Vandalorum var på halvtid även om jag jobbade heltid inför invigningen i våras, fortsätter han.
Nu söker Vandalorums styrelse efter någon annan lämplig person som professionellt kan driva konst- och designcentret vidare.
Nordgren har lagt hela första årets program, vilket innebär att hans efterträdare kan påbörja sitt jobb förvissad om att det finns marginaler.
- Det är nödvändigt. När man har en så hög ambitionsnivå som vi har haft redan från start måste man ha framförhållning, menar han.
- Jag har tyckt mycket om det här projektet och är nöjd med, och stolt över, resultatet hittills. Vi har lagt ribban högt. Vandalorum har stor potential, och den får någon annan nu vårda. Det är ett jättebra team som sköter den dagliga driften och det har varit en glädje att vara med om att utforma det gänget.
Vad ska du göra nu?
- Jag har flera projekt på gång. Just nu är många av dem förlagda till Norge. Bland annat jobbar jag åt norska sparbanksstiftelsen med att köpa in konst till norska museer. Jag skriver också krönikor åt den norska tidningen Dagens Näringsliv samt arbetar med en skulpturserie som går ut på att skulpturer ska placeras ut i det norska landskapet.
Västervikskonstnären Jan Wiberg är styrelseledamot i stiftelsen Vandalorum.
Han förklarar att man med största sannolikhet kommer att ta in Nordgren som konsult och curator för olika utställningar även framöver.
- Men både vi i styrelsen och Sune Nordgren själv är ense om att det här nog är den bästa lösningen. Det har vuxit fram. Sune har ju jobbat halvtid med Vandalorum och därmed varit på plats varannan vecka. Vi inser att vi framöver, nu när projektet blivit en löpande verksamhet, behöver ha en arbetsledare på plats dagligen.