Stoden föreställer ett svin i människogestalt, och verkets upphovsman är den danske konstnären och samhällskritikern Jens Galschiøt.
Nu är det säkert en och annan som tycker att historien klingar bekant. För några år sedan skrev vi nämligen om hur den här skulpturen - som en gång tronade på Drottninggatan i Stockholm - kom att hamna på en tomt i Hummelstad av alla ställen.
Det är nog bäst att vi tar det från början.
I upptakten av 1990-talet skapade Jens Galschiøt flera upplagor av just den här skulpturen kallad "Min inre Svinehund" eller på svenska "Svinet inom mig". Skulpturerna placerade han sedan ut runt om i Europas storstäder. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Många förknippade statyn med nazismen. Svinhuvudet sticker nämligen upp ur en fotsid kappa som kan föra tankarna till en SS-soldat. Ett av konstnärens syften med skulpturen var just att påminna om den ökande rasismen och främlingsfientligheten i Europa.
Medierna kallade detta för Europas största "konsthappening".
Efter utställningen fick värdstäderna göra vad de ville med skulpturerna. Medlemmarna i Stockholms konstråd var uppenbarligen inte särskilt förtjusta i verket. De beslutade nämligen att förstöra det. Detta uppdrag ålades Östen Andersson som hade sommarstuga i Hummelstad. Vid den tiden drev han ett företag som arbetade med skulpturer och annan offentlig utsmyckning åt kulturförvaltningen i Stockholms stad.
- Den stod på företaget i Stockholm några månader i väntan på transport till skroten. Under tiden blev jag allt mer förtjust i den och bestämde mig för att ta hand om den själv. Jag gillar konst som har något att säga, berättade han för VT i september 2004.
Östen Andersson gick bort för en tid sedan och nu hjälper Mattias Johansson, som driver Västerviks auktionsbyrå, sonen att sälja av lösöret ur faderns dödsbo.
De nya ägarna till huset i Hummelstad var inte intresserade av den något udda trädgårdsskulpturen.
För en vecka sedan anlände den tunga statyn till auktionshuset i Björnsholm där den alltså ska gå under klubban i morgon, onsdag.
Mattias Johanssons kvalificerade gissning är att verket är gjutet i betong, men säker är han inte.
- Det ska bli spännande att se om det finns något intresse för konstverket. Jag tror nog att det kan gå för 15 000 - 20 000 kronor, säger han.
- Jag har själv blivit lite förtjust i det faktiskt. Men det är däremot inte min sambo.