- Varför tror ni att Billy var arg redan när han vaknade på morgonen?
Anna Robertson, lärare på Marieborgsskolan, har precis läst "Billy blir arg" av Birgitta Stenberg och Mati Lepp. Åhörarna i det lilla rummet i ett av Marieborgsskolan torn är sju barn i sjuårsåldern. Efter högläsningen pratar de om boken, och om deras egna tankar kring ilska och konflikter.
- Är man för snäll och låter andra bestämma så kan man bli arg efteråt, föreslår Astrid Törngård.
Samtalet glider in på avundssjuka och syskonträtor.
Bokcirklarna på Marieborgsskolan startade den här terminen. Sex grupper från sju år, som yngst, upp till elever i femte klass träffas regelbundet och pratar om böcker som de läst. Intresset visade sig vara över förväntan.
- Grupperna är fulla, och det har anmält sig några eftersläntrare som vi inte har plats för, berättar Anna Robertson.
- Vi tror på att få barnen att engagera sig friviligt i saker, säger Anna Robertson, och nämner skolans bibliotek som ett exempel där flera elever deltar med stort engagemang i biblioteksrådet.
Vad kan bokcirkeln ge som inte den vanliga svenskundervisningen ger?
- Man får prata tillsammans om läsupplevelserna. Det är ett sätt att sporra de som är bokintresserade att läsa mer, säger Anna Robertson.
På senare tid har det pratats mycket om skillnaderna mellan pojkar och flickor i läsintresse. Pojkarna halkar efter.
I bokcirklarna på Marieborgsskolan är fördelningen jämn mellan pojkar och flickor.
- Det finns många pojkar här som är flitiga bokläsare. Ofta läser de väldigt tjocka böcker, säger Anna Robertson.
Hon tror att utbudet av böcker är viktigt. Det gäller att sätta rätt böcker i händerna på pojkarna för att de ska bli intresserade.
- Är man som pojke inte intresserad av deckare och fantasy så finns det inte så stort utbud. För tjejer finns det massor av hästböcker, men är man inte intresserad av dem så smalnar utbudet.