- Det behöver inte kosta så mycket att sätta sin egen prägel på bröllopet. Man kan göra mycket själv, säger Agneta Gefors, hemslöjskonsulent i Kalmar län.
Utställningen "Krona och krans" började som ett skrivarprojekt mellan textilslöjdskonsulenter runt om i Sverige. De tittade närmare på friargåvor och bröllopsgåvor. Så småningom växte projektet till en utställning.
Utställningen hade premiär för fem år sedan och har sedan dess vandrat runt i landet. Västervik är faktiskt näst sista anhalten.
Den lokala konstnären Barbro Hultgren-Fredriksson har sett utställningen på två andra platser i landet, Visby och Göteborg.
- Det roliga är att den ändrar karaktär mellan platserna.
I Kalmar län har några lokala konstnärer bidragit med objekt. En av dem är Kerstin Åhlin som gjort en bröllopsservis i stengods. Faten och tallrikarna är i matt svart, med ett hjärta i blank röd glasyr.
- Jag tänker mig att tallrikarna ska kunna följa med under äktenskapet. Man ska kunna använda dem vid fredagsmyset, eller kanske vid en försoningsmiddag.
Många av de alster som visas upp är autentiska från det svenska bondesamhället, men också från andra kulturer. I några andra fall har konstnärerna och hantverkarna låtit sig inspireras av det gamla, och gjort något eget nytt.
- Vi vill visa hur mycket man kan göra själv, säger Agneta Gefors, hemslöjdskonsulent.
Hon tar en bröllopsbukett från Kisatrakten som exempel.
- Bröllopet var den 27 december. Förr fanns det inga blomsterhandlar, och inga färska blommor. Hur gjorde man då?
Svaret fick bli pappersblommor och myrten - en krukväxt som odlades just för att kunna användas för bröllopsdekorationer.
De närmaste veckorna är kommunens alla sjätte- och niondeklassare inbjuda till museet för att göra sina egna dekorationer i en skapandeverkstad. För alla oss andra ges chansen att prova de kreativa talangerna vid en serie slöjdkaféer som hålls på museet på söndagarna. Ena gången står det pappersblommor och kransar på programmet, och den andra gången ska deltagarna få lära sig att göra hjärtebroscher i plåt. För den som inte kan ta sig till Västervik ges en annan möjlighet den sjunde november. Då arrangeras ett slöjdkafé på biblioteket i Gamleby.