Fem röda huslängor i trä, som påminner lite grand om klassiska svenska lador, breder nu ut sig över 3 000 kvadratmeter ute på fältet vid sydsvenska krysset.
Första etappen av centret, som ritats av den världsberömda arkitekten Renzo Piano, står alltså klar. Sammanlagt ska byggnaderna så småningom bli tio till antalet.
Första spadtaget togs i januari förra året och tidsplanen har hållit. Invigningen skulle ske strax före påsk 2011, och där är vi nu.
Varje dygn passerar tio tusentals fordon platsen.
Enligt Sune Nordgren, projektledare för Vandalorum sedan fyra år tillbaka, rör det sig om 16 miljoner fordon per år.
Något som kan leda till många spontanbesök, tror han.
- Förhoppningsvis kan vi få folk att välja oss i stället för hamburgerstället här intill. Vi erbjuder ett alternativ till snabbmaten, säger han och ler.
Hur känns det då en dag som denna?
- Det här känns alldeles utmärkt efter fyra års engagemang.
- Men det finns många som varit engagerade betydligt längre än jag, betonar han.
- Det har varit flera turer, en berg- och dalbana kan man säga. Problemen med finansieringen löstes slutligen genom beslutet att bygga i etapper. Ibland måste saker och ting få ta tid, konstaterar han.
Vad har du för förhoppningar och visioner för Vandalorum?
- Vi ska arrangera fina utställningar här samt bli ett viktigt forum för konst och design. Vandalorum ligger strategiskt mycket bra till. Det är inte särskilt långt varken till Göteborg, Stockholm eller Malmö.
- Vi ska bli en väsentlig mötesplats för kulturintresserade i regionen. Det är viktigt att bygga en kärnpublik. Och den publiken ska byggas underifrån. I stor utsträckning ska vi vända oss till barn och unga och arbeta gentemot skolorna.
Men även om Vandalorum ska vara en mötesplats för det lokala och regionala först och främst är ambitionen samtidigt att skapa nationellt intresse för verksamheten och ge den en internationell relevans, förklarar Nordgren.
Även initiativtagaren Sven Lundh, som hela sitt yrkesliv jobbat med konst och design, var förstås glad den gångna helgen. Han passar på att lyfta fram Tjustkonstnären Ann Marie Wikström som under många år var en av de drivande krafterna inom Smålands konstnärsförbund och kampen för det som i dag är Vandalorum.
- Hon har varit en energisk och sammanhållande faktor och är en av dem som hela tiden drivit arbetet vidare genom åren, påpekar han.
Sven Lundh berättar att upprinnelsen till idén att bygga en ny lokal, som bland annat skulle rymma den stora samlingen Smålands konstarkiv, var att den byggnad man redan nyttjade för ändamålet skulle rivas.
- Vi blev helt enkelt hemlösa, berättar han.
- Våra alternativ var att splittra konstsamlingen, och dela upp konsten mellan våra bidragsgivare, eller att bygga en ny lokal för samlingen. Det sistnämnda var inte det lättaste alternativet men det bästa, slår han fast.
- Smålands konstarkiv innehåller den främsta samlingen i Norden vad gäller regional samtidskonst, hävdar Sven Lundh.
- Nu finns den här på Vandalorum.
- Personligen tycker jag att konst och design är väldigt intressant och viktigt att satsa på. Konsten lär människan att se sig själv.
En utmaning nu blir att skapa ett innehåll som drar besökare, menar han.
När kände du att projektet Vandalorum faktiskt var i hamn, trots svårigheterna längs vägen?
- Det var när vi visste att vi kunde engagera Sune Nordgren och när vi kom fram till att inte bygga allt på en gång, utan i etapper. Då kände jag att det skulle gå i lås.