- Jag arbetar inte bara med glas utan växlar mellan olika material. Men visst, jag har kommit att jobba mycket med glas.
- Jag utbildade mig tidigt, redan som 17-åring, till glasblåsare. Och att ha en hantverksutbildning i botten upplever jag som en stor tillgång. Senare tog jag en magisterexamen på Konstfack.
- Att jag bestämde mig för glas som 17-åring var mest en slump. Jag var en frustrerad tonåring som sökte ett sätt att formulera mig på. Siffror och bokstäver var inte något för mig. Jag behövde fysisk materia att arbeta med. Glasblåseri var svårt och kanske var det därför det kändes så kul och lockande.
Vad är det som avgör vilket material du för tillfället ska arbeta med?
- Det beror på vilken frågeställning jag utgår från. Min grundintention är att jag vill undersöka och ifrågasätta saker och ting, som maktstrukturer och rådande normer. Med mina objekt vill jag kommentera historien och samtiden.
På måndag, den 17 september, besöker du Gamleby Folkhögskola och Tjustbygdens konstförening för att föreläsa under rubriken "Glas utan gränser". Vad ska du berätta om?
- Jag kommer att berätta om mitt konstnärskap och om hur jag arbetar.
Du samarbetar ju med Kosta Boda sedan 2007. Skapar du både rena konstföremål och bruksföremål?
- Jag ingår i Kosta Bodas fasta stall men har även andra uppdrag. Bland annat arbetar jag med konstnärlig gestaltning i offentliga rum. Nu jobbar jag till exempel med ett sådant projekt i Stockholmstrakten. Jag jobbar även som lektor på Konstfack och bor därför både i Stockholm och Småland.
- Det finns alltid en tanke bakom det jag gör. Med estetik som språk skildrar jag vår objektsvärld på ett subjektivt sätt. Ofta använder jag mig av stereotypt laddade föremål som förlaga eller referens för att poängtera eller slå hål på myten och dess betydelse.