Det är 130 000 kronor mer än man hade att röra sig med förra året, förklarar Lise-Lotte Gustafsson Moschiri som är kultursamordnare - med fokus på barn och ungdom - och bildlärare på Ludvigsborgsskolan i Västervik.
Kalmar kommun tilldelas drygt 1,3 miljoner kronor i stöd till sina Skapande skola-projekt men det näst största bidraget får alltså Västerviks kommun.
Att man lyckats få en så stor summa är tack vare ett grundligt förberedelsearbete.
I ansökan måste man kunna presentera en tydlig projektidé samt målbeskrivning och handlingsplan. Man måste också bifoga en ekonomisk kalkyl och en strategi för hur projektet ska redovisas.
- Det första året vi sökte de här pengarna från Kulturrådet hade vi stor hjälp av att vi i vår kommun redan hade utformat en kulturplan. Den hade föresatsen att alla skolbarn varje läsår ska få uppleva teater, skolbio, någon utställning, ett konstnärsmöte samt en dans- och musikaktivitet.
- Den här planen kunde vi ha som grund, berättar Lise-Lotte Gustafsson Moschiri.
En kultursamordningsgrupp med lärare, bibliotekarier, konsulenter, professionella kulturutövare och kommunala tjänstemän spånade i höstas på förslag inför årets projektansökningar till Skapande skola.
Skoleleverna har även själva, via en referensgrupp, fått komma med förslag och synpunkter.
- Vi har blivit bättre och bättre på att samverka. Men jag tror att vi inom kommunen kan bli ännu bättre på det. I slutändan ska ju resurserna utnyttjas på bästa sätt. Om man jobbar mer tillsammans tror jag att man kan få ut ännu mer, något ännu bättre, av pengarna.
I Västerviks kommun har det hittills satsats jämförelsevis lite på kulturupplevelser för skolbarnen. Barn- och utbildningsnämndens kulturpott medger endast 39 kronor per år för varje elev. Men tack vare pengar från Skapande skola blir siffran 340 kronor per elev det här läsåret.
- Det gör att vi ligger i linje med större städer som exempelvis Malmö, säger Lise-Lott Gustafsson Moschiri.
-På senare år har vi blivit uppmärksammade av aktörer som exempelvis Riksteatern och Länsmusiken för vår verksamhet. Kulturen kan ju, precis som mycket annat, vara ett sätt att sätta vår kommun på kartan, menar Lise-Lott.
Hon betonar också att syftet med Skapande skola-projekten är att öka elevernas måluppfyllelse. Aktiviteterna kan bland annat stimulera kreativiteten och öka läslusten, poängterar hon.
- Genom kulturupplevelser av olika slag, och genom att själv få vara kreativ, utvecklas man som människa. Jag är också övertygad om att ett rikt kulturliv skapar mer stabila ungdomar. Via kulturen kan de få hjälp att uttrycka känslor på ett kreativt sätt, precis som man behöver när man är ung.