Västerviks Museum hjälper till att utveckla Sveriges museer

Västerviks Museum har valts in som medlem i Riksförbundet Sveriges museer. Det betyder att museet får möjlighet att delta i arbetet med att utveckla och stärka museisektorn i Sverige.

Museichef Olof Nimhed. Arkivbild: Anders Steiner

Museichef Olof Nimhed. Arkivbild: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Kultur och Nöje2011-06-14 17:52

- Det känns framför allt stimulerande att vi i och med detta får en plattform där vi kan arbeta med att förbättra villkoren för landets museer, säger museichef Olof Nimhed, Västerviks Museum.

Vad kan man ha för nytta av att vara medlem i riksförbundet?
- Framför allt kan medlemmarna byta erfarenheter med varandra och dra nytta av samarbetsprojekt av olika slag.

Hur blir man medlem? Måste man ansöka om att bli det, och vad krävs för att bli invald?
- Man ansöker om medlemskap. Det är ett antal kriterier som måste uppfyllas för att man ska bli godkänd. Vi är ju varken ett statligt museum eller ett länsmuseum utan resultatet av att Tjustbygdens Kulturhistoriska Förening och Västerviks kommun 1986 bildade den stiftelse som i dag driver museet.

- Bland annat krävs att man har formell kompetens, och resurser, att låna in utställningsföremål från statliga museer. Den kompetensen har vi alltid haft. Det kan ju exempelvis handla om att hantera känsliga arkeologiska material och liknande.

Riksförbundet Sveriges museer arbetar som en främjande och samlande aktör i museisektorn och hanterar professionsrelaterade frågor som innefattar bland annat utbildning, kompetensutveckling och internationellt samarbete inom museisektorn. Totalt har förbundet 175 medlemmar.

- Det är med glädje vi hälsar Västerviks Museum välkommen till Riksförbundet Sveriges museer. Riksförbundet är just nu i en mycket spännande fas där vi arbetar intensivt för att utveckla och stärka de svenska museerna, säger Mats Persson generalsekreterare för Riksförbundet Sveriges museer.

Västerviks Museum
Västerviks Museums historia sträcker sig tillbaks till 1933 då Tjustbygdens Kulturhistoriska Förening lät uppföra den första museibyggnaden på Kulbacken i Västervik. Föreningen hade då samlat föremål, arkiv och byggnader, allt med anknytning till Tjustbygden och dess historia. 1986 bildade föreningen tillsammans med Västerviks kommun den stiftelse som i dag driver museet. Sedan 2006 har museet även ett 100 kvadratmeter stort naturum. Runt 20 000 personer besöker Västerviks museum och naturum Västervik varje år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!