Viljan att bli en bättre människa
Hälsa och personlig utveckling - två megatrender som slagit stort även bokbranschen. I dag har de flesta förlag en sektion för böcker om personlig utveckling, dieter och terapiformer. Och de svenska författarna i genren blir bara fler.
Coach. Mia Törnblom titulerar sig själv coach i personlig utveckling och fångades upp av ett förlag efter ett tips om hennes verksamhet. Foto: Elisabeth Wallin
Foto: Fotograf saknas!
- Vår publik lyssnar gärna på föredrag om hur man blir en bättre människa, det vet vi. Världen är stor och folk är vilsna. Jag tror man behöver verktyg att hålla sig i, sade mässans programchef Gunilla Sandin när programmet presenterades.
I begreppet Sköna Söndag ingår förutom hälsa också självutveckling som tema. Det som också kallas självhjälpslitteratur - böcker som ska få läsaren att må bättre genom att själv förbättra sitt liv på olika sätt - är en bred genre. Den största trenden handlar om hälsa, såväl fysisk som psykisk, och rymmer allt från nyttiga kokböcker till konsten att hantera en skilsmässa.
Tv-terapeuten Dr Phil personifierar genren med sina böcker om relationer, karriär, barnuppfostran och självbild. Men i takt med att intresset har växt har också de svenska författarna blivit fler.
- De amerikanska böckerna har varit starkare än de svenska, ämnet bygger lite på den amerikanska kulturen också. Ibland kan de amerikanska böckerna upplevas som lite hurtiga jämfört med svensk kultur. Men de har ett skickligt praktiskt tilltal och en trevlig ton, säger Viveca Peterson.
På hennes förlag Forum ger man under hösten bland annat ut "Självkänsla nu" av Mia Törnblom, som titulerar sig själv coach i personlig utveckling. Henne fångade förlaget upp efter att ha tipsats om hennes verksamhet.
Framgångsrika föreläsare är något som förlagen spanar efter. De populäraste programpunkterna på bokmässan i Göteborg är ofta de som handlar om självutveckling. Till exempel har Kay Pollacks föreläsningar med rubriker som "Att välja glädje" varit överfulla tidigare år.
- Det lite gammeldags sättet att förmedla ett budskap som en föreläsning egentligen är drar otroligt mycket folk i dag. Man kan fylla Folkets Hus med en välkänd psykolog, säger Viveca Peterson.
Dr Phil är nummer ett av förlaget Prismas författare i genren - framför allt med tv-exponeringen som draghjälp. Ett svenskt namn man hoppas på är psykoterapeuten och relationsexperten Eva Rusz, aktuell med "Är du gift med en psykopat?". Två utländska exempel i höstens katalog är "Hantera din depression" och "Hantera din ångest och oro" - båda exempel på lite tyngre böcker om kognitiv beteendeterapi.
- Kognitiv beteendeterapi är den nya metoden nu, som kommer. Det anses som en effektiv terapiform även av experter. De böckerna ligger inte i vår mittfåra, men är viktiga, säger Jesper Lindberg, förläggare på Prisma.
Barnuppfostran har också seglat upp som ett succérecept i bokvärlden. Den danska originalboken bakom begreppet curlingföräldrar sålde otroligt bra i Sverige berättar Birgitta Enoksson, redaktionschef på Prisma. Efter det kom både andra böcker som "Sopa lagom" och en rad tv-program.
Viveca Peterson på Forum bekräftar att självutvecklingsböckerna är en lönsam genre. En orsak till intresset tror hon kan vara det individualiserade samhället, där man inte gör saker kollektivt på samma sätt längre. När man ska klara sig själv kan böckerna vara viktigt redskap.
- Vi lever i en individcentrerad tid. Du ska satsa på dig själv och utveckla dig själv. Det är ett ganska sympatiskt budskap, att först när du är i harmoni med dig själv kan du vara det med din omgivning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!