Vilka tar plats i akademien?
De aderton är just nu bara sexton. Stol nummer åtta och stol nummer fjorton står tomma i Svenska Akademien.
Poet. Bodil Malmsten bor i Frankrike och skulle möjligen få svårt att delta i Akademiens torsdagsmöten.Foto: Scanpix/Arkiv
Foto: Fotograf saknas!
Du ska vara beredd att satsa allt på litteraturen, på och vid sidan av jobbet. Lönen är usel, men du får en fin medalj och arbetstiderna är fria. Varje torsdag bör du dock infinna dig på arbetsplatsen i Börshuset, det ses som mycket viktigt för sammanhållningen. Som belöning serveras middag efteråt.
Ja, kraven på en ny ledamot av Svenska Akademien är höga. Men likväl är de två nu lediga stolarna hett eftertraktade - få har tackat nej när Horace Engdal eller hans företrädare har hört av sig.
Svenska Akademiens vårtermin är över och först i september är det dags för nästa sammankomst. Det betyder att efterträdarna till Lars Gyllensten och Östen Sjöstrand antagligen offentliggörs i början av oktober.
Redan nu börjar förslagen dugga tätt. De stora favoriterna är poeten och läkaren Eva Ström och deckarförfattaren och litteraturvetaren Jan Arnald.
På Expressens kultursidor har P O Enquist lanserats som en självklar ny ledamot. Lars Norén skulle också kunna falla i god jord, med tanke på dramatikens framträdande roll hos de senaste årens Nobelpristagare, eller hans dramatikerkollega Suzanne Osten.
När Peter Englund invaldes 2002 efterträdde han historikern Erik Lönnroth. Det skulle kunna betyda att Jan Arnald ligger bra till för Östen Sjöstrands stol - båda har varit redaktörer för Akademiens kulturtidskrift Artes. Arnald skulle i så fall bli den klart yngsta i Akademien, men det finns ingen regel som säger att nya ledamöter ska följa en inslagen linje. Ser man på sammansättningen av män och kvinnor står det klart att minst en av stolarna bör gå till en kvinna. Bara sex kvinnor har hittills tagits in i Akademien. Kvalificerade kandidater saknas inte. Per Svensson, kulturchef på Expressen, slår gärna ett slag för Bodil Malmsten.
- Man glömmer lätt bort hur väldigt beläst hon är. Inte minst i den tyskspråkiga och franska litteraturen. Det finns många bra kandidater att välja mellan och det handlar om att hitta någon som kan arbeta, som är välorienterad i litteraturen.
Kristina Lugn, en av de mest lästa i samtidspoesin, kan kanske få fart på Akademien.
Det finns inget som säger att det behöver vara författare eller litteraturvetare som tar över de nu lediga stolarna. I stadgarna står att Akademien ska bestå av författare, lärda och herrar. Den enda så kallade herren i dag är juristen och före detta riksmarskalken Sten Rudholm.
- Det är viktigt att Akademien får in folk som orkar och kan bidra till det tunga arbetet som det innebär att ta fram en Nobelpriskandidat. Det handlar både om kompetens och arbetskapacitet. En poet som Eva Ström är ett bra namn, precis som Sigrid Combüchen. Sven-Erik Liedman, idéhistoriker i Göteborg, skulle jag gärna se efterträda Gyllensten, säger Daniel Sandström, kulturchef på Sydsvenskan.
I praktiken är ytterligare två stolar lediga, eftersom Knut Ahnlund och Kerstin Ekman hoppat av sina uppdrag. Kerstin Ekman i protest mot att Akademien vägrade ta ställning när författaren Salman Rushdie dödshotades. Knut Ahnlund i protest mot inriktningen på Akademiens arbete.
Formellt är de fortfarande medlemmar eftersom en ledamot inte tillåts lämna sin stol, men de deltar inte i Akademiens sammankomster.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!