Vill sprida kunskap om internet

En och en halv miljon människor i Sverige har inte tillgång till den digitala världen och tekniken. Genom projektet Digidel vill Sveriges bibliotek och studieförbund råda bot på det. Målsättningen är att försöka nå åtminstone en halv miljon av dessa. I Västerviks kommun riktar man in sig på att fånga upp 750 personer som i dag inte har kunskap om, eller tillgång till, datorer och internet.

Elisabeth Axelsson, Nanny Christiansson och Jan Brandel, från Västerviks stadsbibliotek, vill sprida kunskap om dator- innternetanvändning till så många som möjligt som ännu inte behärskar detta.Foto: Karin Hertz

Elisabeth Axelsson, Nanny Christiansson och Jan Brandel, från Västerviks stadsbibliotek, vill sprida kunskap om dator- innternetanvändning till så många som möjligt som ännu inte behärskar detta.Foto: Karin Hertz

Foto: Karin Hertz

Kultur och Nöje2011-09-15 00:00

Inspirationsmöten, individuella prova-på-tillfällen på stadsbiblioteket och efterföljande studiecirklar. Det ska väcka lust och motivation att lära, hoppas bibliotekspersonalen.

Bibliotekarien Nanny Christiansson, Västervik, är projektledare för arbetet lokalt.

Den senaste veckan har hon sökt upp diverse föreningar och pensionärsorganisationer i kommunen för att berätta om satsningen - för i första hand riktar man in sig på pensionärer, förklarar hon.

Nanny Christiansson upplever att intresset är stort.

- Ja, många är positiva och nyfikna, säger hon.

- Jag har redan fått in flera anmälningar till prova-på-stund på biblioteket. Härom dagen besökte jag till exempel astma- och allergiföreningen och 90 procent av deras medlemmar anmälde sig direkt.

- Studiecirklarna kostar en liten slant men i övrigt är detta gratis och det är säkert en viktig anledning till det stora gensvaret, gissar hon.

Vid prova-på-tillfällena får man en timme tillsammans med en bibliotekarie som lär ut grunderna i dator- och internetanvändning, förklarar Nanny.

Inspirationsmötena äger rum måndagen den 19 september i Åby Herrgård, Gamleby, samt i Bryggaren måndagen därpå, det vill säga den 26 september.

Under kommande två veckor genomför man en ordentlig kampanj för att sprida budskapet om Digidel till som många som möjligt som kan ha hjälp av satsningen.

Varför är detta viktigt?
- På tv och i tidningarna hänvisas ofta till internet för mer information. Men alla i Sverige har alltså ännu inte upptäckt nyttan med internet.

- Det är förstås inte någon livsviktig kunskap, men man hamnar ändå lätt lite utanför samhällsgemenskapen om man inte kan hantera datorer och internet i dag. Den här kunskapen kan också förenkla tillvaron på många sätt. Dessutom krävs det i allt högre grad av oss som samhällsmedborgare att vi behärskar detta, säger Nanny Christiansson.

Har ni gjort något liknande tidigare?
- Nej inte direkt. Men vi har erbjudit "seniorsurf" här på biblioteket i minst tio års tid.

Studiecirklarna arrangeras av ABF, Bilda, Sensus, Medborgarskolan och Studieförbundet Vuxenskolan med start i oktober.

Projektet pågår i tre års tid, det vill säga till och med 2013.

Digidel

Enligt undersökningen "Svenskarna och Internet 2010" finns det 1,5 miljoner svenskar från 16 år och uppåt som aldrig eller sällan använder Internet och samhällets digitala tjänster.

Digidel är ett nationellt projekt med målet att nå en halv miljon av dessa människor och få dem digitalt delaktiga. Målgruppen är personer över 16 år med ingen eller begränsad erfarenhet av datorer och internet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!