Vin och mat
Böcker om vin. Christer Berens har är författare och sommelier och har skrivit två nya böcker om vin. Foto: Sven-Olof Ahlgren/ Scanpix
Foto: Fotograf saknas!
Givetvis handlar det om olika druvor, jordmånens och klimatets betydelse, och vad som kännetecknar vinerna från de olika odlardistrikten i världen. Men också om hur vi bör förvara och servera vinet. Till exempel varför man inte ska fylla ett vinglas till mer än hälften: aromen samlas mellan vinet och glasets kant.
Ett tips han har för den som vill lagra vin är att vin från kalla odlardistrikt är bättre att lagra än från varma. Och särskilt de tanninrika rödvinerna kan vinna på lagring.
Christer Berens försvarar i högsta grad det statliga Systembolaget, för den stora sorteringen, och skriver att han befarar betydligt sämre sortiment om monopolet släpps eftersom det då blir många vinsorter vi inte längre kan få tag i.
I boken Vin till maten får vi råd om precis detta, hur vi kombinerar vin och mat till en harmoni. Salt och sur mat gör vinet mildare medan besk och söt mat kan vara sämre till vin.
Och visst går det bra med rött vin till fisk men ju fetare fisk ju svårare är det. Och aldrig rött vin till röd fisk som lax, de smakerna kolliderar med varandra. Kött som är fett passar däremot bra till tanninrika sträva röda viner.
I stället för att välja vin till maten kan vi välja mat till vinet, menar han.
Båda böckerna är ganska lättsmälta och böcker som man nog tittar i lite då och då, kanske sedan man lärt sig en del av den grundläggande informationen.
NY BOK
Christer Berens
Allt du behöver veta om vin
Vin till maten
Semic förlag
Christer Berens
Allt du behöver veta om vin
Vin till maten
Semic förlag
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!