Visarkivet i Västervik bedrivs på sparlåga

Visarkivet i Västervik bedrivs på sparlåga då man sedan årsskiftet inte längre har några riktade offentliga medel att röra sig med. Både Västerviks kommun och Regionförbundet, som tidigare bidragit med ekonomiskt stöd, har tagit sin hand från arkivet.

För visarkivarie Marcus Brännström har kampen varit en hjärtefråga. Osäkerheten har handlat om finansieringen av verksamheten.  Sedan 2009 är arkivets verksamhet införlivat med bibliotekets. I bakgrunden syns bibliotekschef Elisabeth Axelsson.Foto: Lotta Gometz

För visarkivarie Marcus Brännström har kampen varit en hjärtefråga. Osäkerheten har handlat om finansieringen av verksamheten. Sedan 2009 är arkivets verksamhet införlivat med bibliotekets. I bakgrunden syns bibliotekschef Elisabeth Axelsson.Foto: Lotta Gometz

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2012-02-10 00:00

Samlingarna finns kvar men verksamheten bedrivs nu på sparlåga förklarar visarkivarie Marcus Brännström och bibliotekschef Elisabeth Axelsson.

För tre år sedan införlivades Visarkivet med kommunbibliotekets verksamhet och Marcus Brännström är nu anställd av kultur- och fritidsförvaltningen.

- Även om situationen som sådan inte är önskvärd så har detta gjort min tillvaro åtminstone lite tryggare, säger han.

Brännström är luttrad. Ända sedan starten för nio år sedan har Visarkivet med jämna mellanrum varit nedläggningshotat.

- Verksamheten bedrevs ju under många år i projektform. Och nästan inför varje årsskifte hotades vi av nedläggning eftersom det var oklart med ekonomin för det kommande året, men så blev vi alltid räddade i sista stund.

- Det har varit pressande många gånger, och om jag inte hade brunnit för visan och för Västervik så hade jag naturligtvis lämnat stan för länge sedan, säger han.

- Om det hade skett så hade vi inte haft något visarkiv överhuvudtaget i dag, inflikar Elisabeth Axelsson.

Den samling man nu har i sin ägo får inte avyttras, hävdar Brännström.

- Dokumenten är insamlade med hjälp av EU-medel till Västerviks kommun och man har en skyldighet att ta hand om det man fått, menar han.

I dagsläget bevaras samlingen men däremot finns ingen möjlighet att ta emot några nya större donationer. Mindre gåvor som notmaterial och dylikt - som inte tar så mycket plats - kan dock fortfarande tas emot.

En annan konsekvens av att anslagen upphört är att registreringar och personlig service drar ut på tiden.

Med andra ord kan man inte förvänta sig omedelbar hjälp med att leta fram dokument eller få svar på sina frågor.

Visarkivarien har endast 15 timmar i månaden att lägga på den typen av sysslor. Övriga timmar jobbar han numera som biblioteksassistent med andra arbetsuppgifter, exempelvis informationsservice vid desken. Arkivet får han ägna sig åt när det finns tid.

Trots att det sinat i kassan arrangeras en utställning på arkivet i vår. Det blir en hyllningsutställning om Johnny Bode (1912-1983).

- I år är det 100 år sedan han föddes. Han var en illa beryktad musiker, ett missförstått geni som hade en förmåga att trassla till det för sig. Men han skrev härliga melodier och underfundiga texter.

- Han är mycket känd för bland annat "Bordellmammas visor", berättar Marcus Brännström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!