- Det känns bra att vara på plats nu. Vi har fått ett varmt välkomnande, säger Ingrid Hogman som är lärare och kursansvarig.
När en eventuell flytt först kom på tal för två år sedan var hon och många med henne - bland annat ett antal gästlärare och representanter från Föreningen Visan - kritiska till att utbildningen skulle lämna visstaden Västervik.
Men den dåvarande lokalen, det gamla Kulturhuset vid Grönsakstorget, hade blivit för dyr. Det var ett faktum, förklarade skolans dåvarande rektor Hans Ålund.
Flytta blev man alltså tvungna att göra. Men i ett första skede gick inte flytten så långt. Under läsåret 2011/2012 höll Visskolans elever och lärare till i en barack på Lysingsbadet, bara ett par kilometer söder om stan.
- Det funkade det också. En fördel med att bedriva verksamheten där var ju närheten till Arenan. Men det var trångt och lyhört. Lokalerna som vi fått tillgång till nu är betydligt mer ändamålsenliga.
Nu har Visskolan en hel huslänga att disponera med lektionssalar, två ensemblerum, två instrumentförråd, en datasal och ett kontor.
- Just nu provar vi oss fram lite grand för att komma underfund med hur vi bäst ska använda utrymmena, säger Ingrid.
Ytterligare ett plus som flytten fört med sig, det vill säga förutom de generösa ytorna, är att många nu också kan musicera samtidigt. Detta tack vare att isoleringsväggar satts upp.
I några av rummen står kartonger staplade längs väggarna, än har man nämligen inte hunnit packa upp allt.
Undervisningen är dock i full gång. Den här dagen är det ensemblespel som gäller.
Förstaårseleverna arbetar i grupper om fyra och har fått i uppdrag att arrangera psalmen "Blott en dag" i antingen dansbandstappning, rockig tappning eller i en jazzig dito.
Innan dagen är slut ska de presentera sina versioner för varandra.
Årets förstaårselever är 12 till antalet, sex tjejer och sex killar. Och åldersspannet är 19-53 år.
- I årskurs två går sex elever vilket är alldeles lagom. Fler går inte ha. Det hinner man inte, säger Ingrid Hogman.
Antalet sökande till läsåret 2012/2013 var närmare 30 stycken, och det är precis som det brukar vara.
Intresset för utbildningen har med andra ord varken påverkats negativt eller positivt av att skolan flyttats ett par mil norrut.
Ni fortsätter ju med viscafékvällarna i Visarkivet i Västervik även fortsättningsvis. Drar ni i gång något liknande på folkhögskolan?
- Ja, absolut. Viskvällar ska vi såklart ordna. Men de blir ju av mer intern karaktär. Den publika verksamheten är jätteviktig för eleverna. Av den anledningen fortsätter vi med cafékvällarna i Västervik och förhoppningsvis hittar vi fler möjligheter för eleverna att spela inför publik.