– Flera av oss som fortfarande är med har varit med sedan starten 2007, berättar Agneta Thuresson.
Det visar sig att hon är en verklig bokmal. Under en helg läser hon som regel ut två böcker.
Initiativet till bokcirkeln togs av de dåvarande bibliotekarierna på Gamleby bibliotek. Och de som jobbar i biblioteket i dag, Sofia Nordell och Katarina Pettersson, har fortsatt att serva cirkeldeltagarna. Dels väljer de ut böckerna som ska läsas, dels ser de till att beställa låneexemplar till alla i gänget.
I dag består cirkeln av sju kvinnor som träffas en gång i månaden för att diskutera den senast lästa boken. Mötesplatsen är ett rum i Åby herrgård, alldeles i anslutning till biblioteket.
Här kan man prata ostört, och fika förstås.
Det är ett något decimerat gäng som VT besöker den första måndagen i december.
– Så synd egentligen att du kom just i dag. Vi är ju sju personer i vanliga fall men i dag har tre fått förhinder, berättar Birgitta Johansson.
Men samtalet flyter på bra ändå.
Någon samtalsledare har man inte. Det finns det inget behov av.
– Vi har en enda regel, nämligen att vi börjar med att poängsätta boken vi ska diskutera. Skalan är ett till fem. Det är lika spännande varje gång, säger Birgitta Johansson.
Den här gången diskuteras David Nicholls oerhört populära roman "En dag" (från 2009). Boken filmatiserades 2011 och för regin svarade Lone Sherfig (bosatt i Helgerums slott sedan några år tillbaka, reds anm).
I dag går åsikterna om den aktuella boken i sär. Ordentligt.
– Jag har aldrig tidigare läst en bok där huvupersonerna går på toa så ofta. Jag hörde, innan jag började läsa, att den här boken skulle vara så rolig men jag skrattade inte en enda gång, säger Britta Gerdin.
Ingen av Birgittorna (det finns två Birgitta Johansson i gruppen) är heller särskilt imponerade av boken för dagen.
– Den var ganska tråkig tycker jag. Och det fanns ingen vettig relation i berättelsen. Däremot tyckte jag om dialogen. Den var trevlig att läsa, säger Birgitta Johansson.
Lite roligt att nämna är att praktiskt taget alla i cirkeln är pensionerade lärare.
Nyss nämnda Birgitta utgör det enda undantaget. Hon har ett yrkesliv som bankanställd bakom sig.
– Vi har väldigt roligt och trevligt tillsammans. Men vi tycker egentligen att det är lite synd att vi är en så homogen grupp. Det vore kul om det fanns fler yrkesgrupper representerade i läsecirkeln, säger Agneta Thuresson.
Så läser du detta och blir nyfiken – kontakta då biblioteket i Gamleby. Lärare eller icke lärare. Vilket som. Alla är välkomna.
Agneta Thuresson är den enda av de närvarande som verkligen gillar "En dag" och ger boken högt beyg: 4,5. Hon ser uppriktigt förvånad ut inför sina diskussionskamraters omdömen.
– Jag hade redan läst boken en gång tidigare och läste om den nu inför vår träff, berättar hon.
Hon tycker mycket om upplägget med att de två huvudpersonerna möts samma dag varje år.
– Sedan får man ju också följa dem var för sig och får inblick i allt som händer i deras liv och runt omkring dem.
– Språkligt är ju det här en lättläst bok, även om jag ibland tyckte den var seg att ta sig igenom, och vissa partier tycker jag absolut är komiska, inflikar Birgitta Johansson.
Finns det några böcker ni läst i cirkeln som alla gillat?, undrar jag.
Ett papper åker fram med en förteckning över alla böcker som lästs och analyserats genom åren.
– Ja, "En kort berättelse om traktorer på ukrainska" av Marina Lewycka och Elisabeth Nemerts "Ödets hav".
– Den förstnämnda tyckte vi nog alla lät jättetråkig av titeln att döma, och så visade det sig att den var en riktig pärla, säger Britta Gerdin.
– Det är ju bland annat det som är så roligt med cirkeln. Man läser böcker som man själv aldrig annars hade valt ut, säger Birgitta Johansson.
Det börjar bli dags att avrunda. Bibliotekarien Sofia Nordell kommer in i rummet med en ny trave böcker.
Vid nästa träff, i början av januari, ska Maevy Binchys "Allt för Frankie" avhandlas.