Som den ende författaren som har fått det isländska litteraturpriset i samtliga kategorier kan Andri Snær Magnason med rätta beskriva sin portfolio som bred.
Han är en av förvånansvärt många författare på en blomstrande isländsk litteraturscen. I landet, med 330 000 invånare, publiceras årligen ungefär 5 nya titlar per 1 000 invånare – att jämföra med cirka 1,2 i Sverige.
Förutom att det är brett menar Andri Snær Magnason att hans författarskap är ständigt förankrat i samtidens tendenser, i omvärlden men kanske främst på Island. Hans litterära karriär tog avstamp i mytologin och gick över till science fiction – tills framtiden kom ikapp.
– I science fiction-form resonerade jag kring vad som skulle kunna bli resultatet av extrem kapitalism. Sedan blev det jag skrivit om verklighet.
Därför skrev han "Draumalandid" (Drömland), där han bland annat kritiserar etableringen av utländska industrier på Island. Två år senare, 2008, kraschade landets ekonomi.
Magnason är en av 15 isländska författare på årets mässa. I sitt seminarium resonerar han kring hur det är att skriva på ett så litet språk som isländska. Med glimten i ögat beskriver han sitt hemland som "ett mänskligt experiment".
Själv har han åter landat i det mytologiska.
– Vi lever i mytologiska tider igen, eftersom vi ser platser kollapsa runt oss, säger han.
Men han är försiktig med att peka på en särskild trend inom samtida isländsk litteratur. Precis som vilket land som helst vill Island ha lite av allt, menar han: en symfoniorkester, en technoscen. Men deckarvågen, som upprätthålls av bland andra bästsäljande Arnaldur Indridason, är stark – liksom politiken, kärleken och, inte minst, det litterära arvet.
På Bokmässan vigs ett seminarium åt de isländska sagorna, vilka har präglat landets litteraturexport sedan medeltiden.
– Vi är en del av den globala litteraturen, men många författare har inspirerats av det episka berättandet. Historien lever med samtiden. Det isländska inbördeskriget har fått ett uppsving. Då styrde ett fåtal familjer, vilket speglar det som hände 2008. (TT)