– Presentationen hålls i Böda hamn på Öland, inte långt från den plats där vraket upptäcktes 2011, berättar arkeolog Veronica Palm, från Västerviks Museum.
Det svenska krigsfartyget Mars (även kallat Mars Makalös) förliste i Östersjön vid Ölands norra udde 1564 under ett våldsamt och blodigt slag – skeppets allra första – mot den danska och tyska flottan från Lübeck. Skeppet var sin tids största i regionen, kanske till och med ett av världens största vid den här tiden. Sommaren 2011 återfanns det alltså på havets botten utanför Öland av en grupp dykare från det Västerviksbaserade dykföretaget Ocean Discovery.
Sedan dess har mycket hänt. Vraket, och arbetet kring det, har rönt internationell uppmärksamhet.
På Västerviks Museum finns sedan i augusti 2013 en permanent, påkostad, utställning om skeppet och den marina storhetstiden. Rubriken är just ”Mars Makalös – det marina 1500-talet”.
Numera är forskningen kring Mars ett samarbetsprojekt mellan Södertörns högskola, Försvarshögskolan, Ocean Discovery, Marin Mätteknik AB, Deep Sea Productions och Västerviks Museum.
– En del av utvecklingsarbetet har varit att med stöd av bland annat National Geographic utföra en mycket
detaljerad 3D-fotografering av hela den cirka 50 meter långa och 40 meter breda centrala vrakplatsen, berättar Veronica Palm.
Hon förklarar vidare att arbetet har utförs av dykare som med hjälp av starka ljuslampor och handkameror har tagit över 14 000 högupplösta bilder av vrakplatsen.
– Genom databearbetning av bilderna kan nu en första total 3D-modell av vraket presenteras. Modellen visar skeppstimmer och byggnadskonstruktioner, men även föremål, kanoner och skelettrester.
De högupplösta bilderna och möjligheten att zooma in små detaljer gör att det går att bedriva arkeologisk inventering och dokumentation av den svåråtkomliga vrakplatsen framför en dator i stället för att behöva ge sig ner i djupet.
– Ytterligare en fascinerande möjlighet är att artefakter och föremål som ligger kvar på botten orörda inte bara kan avbildas digitalt utan även skrivas ut i full skala med en 3D-skrivare. En form av ”ostörande arkeologi” utan dyra konserveringskostnader.
– Och inte minst ger det intressanta möjligheter för framtida museiutställningar. Delar av vrakplatsmodellen kommer att skrivas ut och ställas ut i den befintliga Mars-utställningen på Västerviks Museum redan i höst, avslöjar Veronica Palm.