Håkan Hellström – från indie till nationalskald

Med tre konserter på Ullevi firar Håkan Hellström 25 år som soloartist. Han har hatats och hyllats, och gått från indiepop till att bli en ”legacy”-artist obunden av genrer.


Håkan Hellström på Ullevi i Göteborg 2014 där han slog Bruce Springsteens publikrekord. Hellström återvände 2022 och slog rekord igen med den största publiken på Ullevi någonsin. I sommar ger han tre konserter med start på nationaldagen.

Håkan Hellström på Ullevi i Göteborg 2014 där han slog Bruce Springsteens publikrekord. Hellström återvände 2022 och slog rekord igen med den största publiken på Ullevi någonsin. I sommar ger han tre konserter med start på nationaldagen.

Foto: ADAM IHSE / TT

Musik2025-06-05 07:22

Han tog de första stegen i indiebanden Honey is Cool och Broder Daniel och 2000 slog Håkan Hellström igenom som soloartist med ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”. Många älskade Hellströms sköra och bräckliga röst, andra provocerades och menade att han inte kunde sjunga.

– Det är fruktansvärt orättvist, för så dåligt är det inte. Det mesta är faktiskt bättre än de flesta opersonliga schlagersångare som inte uttrycker ett skit, sade Hellström till sitt försvar i en intervju med tidningen Vi 2007.

”Håkan Helstöld”

Hatarna gnuggade händerna då Christian Krig runt 2004 myntade öknamnet ”Håkan Helstöld” med en sajt dedikerad till likheterna mellan Hellströms texter och förebilder som Morrissey och Cornelis Vreeswijk. Kritiken bet inte på de hängivna fansen, som tyckte att lånen var inom ramen för konstnärlig frihet. Hellströms texter om utanförskap, bitterljuva festkvällar och existentiellt sökande tog inspiration från The Smiths, Bob Dylan och andra gitarrkillar med underdogperspektiv.

Men Hellström uppdaterade sitt sound för varje skiva. 2002 tog han in rytmer från samba och soul på skivan ”Det är så jag säger det” och 2008 uppdaterades ljudbilden igen för att passa de mer nostalgiska texterna på ”För sent för Edelweiss”.

Hellström har också bytt klädstil ofta. Mest känd är kanske sjömanskostymen som knöt an till hemstaden Göteborg och den svenska vistraditionen.

Från indieklubb till arena

På 2010-talet fick Hellströms melankoliska romantik fäste i den svenska folksjälen på riktigt, med prisregn och utsålda arenakonserter. Hellström nobbade konsekvent Melodifestivalen men gjorde återkommande framträdanden i folkliga ”Allsång på Skansen”.

Efter några års lugnare tempo, och med en skiva tillsammans med Göteborgs symfoniorkester 2018, kom Hellström tillbaka efter pandemin och gjorde flera Ullevikonserter och otippade samarbeten med yngre artister. Som Göteborgsrapparen Josef Slunge 2024 och nyligen med afrobeatduon Biji.

Håkan Hellströms karriär har präglats mer av förändring än krav på äkthet:

– Popmusik handlar om att vilja vara någon annan. Jag föredrar drömmar och lögner framför att stå i en uppkavlad jävla Bruce Springsteen-skjorta och sjunga om att jag har jobbat någonstans, sade han till Café 2010.

Det återstår att se vilken Håkan som dyker upp på Ullevi på nationaldagen.

Håkan Hellström

Född: 2 april 1974 (51 år)

Bor: Göteborg

Familj: Partnern Natalie Davet, tre barn.

Album (i urval): ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” (2000), ”Det är så jag säger det” (2002), ”Ett kolikbarns bekännelser” (2005), ”Nått gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått” (2005), ”För sent för edelweiss” (2008), ”2 steg från Paradise” (2010), ”Det kommer aldrig va över för mig" (2013), "Poetiska försök" (2023).

Aktuell med: Tre konserter på Ullevi 6, 7 och 13 juni samt remixen ”Bring it on, bring it all” tillsammans med duon Biji.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!