Wienklassiskt och nordiskt

Pianisten Daniel Beskow visade att han är en man för framtiden vid lördagens konsert i Gladhammars kyrka. I ett varierat program fick publiken höra såväl repertoarklassiker som mer ovanliga stycken.

Musik. Pianisten Daniel Beskow spelade klassisk pianomusik i lördags i Gladhammar kyrka.

Musik. Pianisten Daniel Beskow spelade klassisk pianomusik i lördags i Gladhammar kyrka.

Foto: Per Nyhlén

Musik.2015-10-18 20:15

Det här var tredje gången som Daniel Beskow gav konsert i kyrkan. En stor anledning för honom att regelbundet återvända har varit den välklingande flygeln och den fina akustiken i lokalen. Den nyblivne 40-åringen från Stockholm är en flitig artist och bara sedan i somras har det blivit 40 konserter runt om i Norden.

Första delen av konserten, som sedan följdes av en andaktsstund med prästen Eva-Maria Hedman, innehöll ett wienklassiskt program. Daniel Beskow presenterade dessutom samtliga stycken för publiken under kvällen på ett underhållande sätt.

Inledningsvis fick publiken höra en pianosonat av Haydn. Daniel Beskow tog väl fram det lekfulla draget i g-mollsonaten, som innehåller ett flertal variationer över ett återkommande motiv.

Ett av Mozarts mest intressanta stycken för solopiano, fantasin i c-moll, följde sedan. När Daniel Beskow anslog det inledande ackordet, kunde man nästan tro att det var ett stycke av Beethoven i stället. Verket är dessutom nästan operamässigt dramatiskt. Det märktes av Daniel Beskow tyckte om att framföra kompositionen. Han betonade de starka kontrasterna och lyfte såväl fram det kraftfulla som de mer meditativa dragen. Den långsamma satsen i Beethovens Pathetiquesonat avslutade sedan den wienklassiska delen. Ett av kompositörens mest älskade stycken, som också tydligt visar att Beethovens konstnärskap libland faktiskt låg ganska nära romantiken.

Konserten fortsatte med nordisk musik av Stenhammar och Grieg och här briljerade verkligen Daniel Beskow. Han började med Stenhammars tre fantasier op. 11. Den första är ett av de mest kända svenska pianostyckena. Daniel Beskow befann sig verkligen på mammas gata och lyfte fram den storslagna romantiken och de svenska melodierna.

Konserten avslutades med den störste nordiske pianokompositören, Edvard Grieg. Daniel Beskow har under flera år bott i kompositörens hemstad Bergen och han identifierar sig med den här musiken. Det märktes också när han framförde Griegs sällan spelade pianosonat, där Beskow lyfte fram det dramatiska men också betonade det folkliga, med dansande troll och storslagna fjordar.

Som extranummer gav också Daniel Beskow Griegs kända Bröllopsdag på Troldhaugen. Med tanke på att pianisten nu håller på att planera sitt debutalbum, vore det väl på sina plats, att han passar på att spela in just Grieg som passar honom så bra.

per.nyhlen@vt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!