Klickfiske och mobilzombies på nyordslistan

Håller du på att utvecklas till en glosögd och frånvarande mobilzombie? Eller är du kanske en sådan där irriterande typ som fotobombar folk i tid och otid? Kanske har du planer på att bygga ett Attefallshus?

Klickfiske. "En metod att locka nätanvändare att klicka vidare genom en uppseendeväckande rubrik."

Klickfiske. "En metod att locka nätanvändare att klicka vidare genom en uppseendeväckande rubrik."

Foto: Ilkka Ranta

Nyordslistan2014-12-29 16:34

På måndagen presenterade Institutet för språk och folkminnen nyordslitan för 2014.

Många så kallade nyord har sitt ursprung i stora världshändelser och i nya samhällsfenomen. Ny teknik ligger exempelvis bakom många av nyorden som uppkommer. Och eftersom den tekniska utvecklingen för närvarande går i ett rasande tempo är det mycket möjligt att många av de nya orden kommer att falla i glömska och överges nästan lika snabbt som de uppkom. Somliga ord bildar vi direkt i svenskan. Andra importeras från andra språk, eller blir en mix av flera språk.

Det har knappast gått Språkrådet förbi att 2014 var ett supervalår. I årets nyordslista hittar man nämligen en hel rad ord och uttryck med politisk innebörd.

Här listar vi några exempel från nyordslistan 2014 (som i sin helhet innehåller 40 ord). Håll till godo!

Fotobomba

Begreppet, som fått ökad användning under året, betyder att medvetet eller omedvetet hoppa in i bild eller på annat sätt sabotera när någon fotograferar.

Ett omtalat exempel står den brittiska prins Harry för. De två nya zeeländarna Trevor Shailer och Gordon Tietjens tog en selfie under idrottstävlingen Commonwealth Games i Glasgow i somras. Prinsen smög sig in i bilden och gjorde tummen upp.

Mobilzombie

Även mobilzombie är ett ord som fått ökad användning under året. Betydelsen är denna: "person försjunken i sin mobiltelefon, som därför inte lägger märke till vad som sker runt omkring".

Mobilzombierna sitter hypnotiserade med böjda nackar och stadig blick på sina telefoner.

Genusbudgetering

Ordet har fått ökad användning under året. Begreppet står för: "budgetprocess med ett integrerat genusperspektiv på alla nivåer, bland annat utvärdering av budgetens effekter ur ett genusperspektiv och konkreta åtgärder för att främja jämställdhet".

Attefallshus

Attefallshus är en liten bygglovsfri byggnad som får användas som bostad. Begreppet myntades 2014.

Den 2 juli blev det tillåtet att sätta upp ett attefallshus på tomten. Huset får vara högst 25 kvadratmeter stort och kräver inget bygglov, men däremot en bygganmälan till kommunen. Innan bygget startar måste kommunen godkänna och ge ett startbesked.

(Huset är uppkallat efter förre bostadsministern Stefan Attefall, som en parallell till friggebod, efter Birgit Friggebo, som också har varit bostadsminister).

Kärrtorpa

Verbet kärrtorpa betyder "att göra motstånd mot spridning av nazistisk propaganda och mot nazistiskt våld". Ordet uppkom i början av 2014 efter händelserna i Kärrtorp i december 2013. En fredlig demonstration mot nazism fick ett våldsamt slut när nazistsympatisörer från Svenska motståndsrörelsen attackerade demonstranterna.

Klickfiske

Ordet fick ökad användning under 2014. Begreppets betydelse: lockande eller avsiktligt vilseledande rubriklänkar på nätet, som används för att locka till klick. Ordet registrerades 2013.

"Det sociala nätverket Facebook har tillkännagivit förändringar i hur innehåll visas på användares nyhetsflöden. Syftet är att minska så kallat klickfiske, vilket blivit en mycket vanlig metod för att sprida innehåll och locka användare att klicka på rubriker. Klickfiske går till så att en artikel får en rubrik som uppmuntrar läsarna att klicka på den, men utan att ge information om vad artikeln innehåller. Sådant material får ofta många klick, vilket gör att de visas mer och oftare i användares nyhetsflöden" (99 Mac, 26 augusti 2014).

Åsiktskorridor

Ordet har fått ökat användning. Åsiktskorridor är en metafor som beskriver gränserna för vilka åsikter som är allmänt accepterade i samhällsdebatten. Ordet registrerades 2013.

Nyordslistan i sin helhet hittar du här: www.sprakochfolkminnen.se

Institutet för språk och folkminnen

Institutet för språk och folkminnen samlar in, bevarar och forskar om dialekter, ortnamn, personnamn och folkminnen. Vidare arbetar man med

språkvård och språkpolitik. Institutets uppgift är att levandegöra och sprida kunskap samt att ge råd i språkfrågor.

Verksamheten hos Språkrådet, myndighetens språkvårdsenhet i Stockholm, är huvudsakligen inriktad på språkrådgivning, föreläsningar, utgivning av språkböcker och språkpolitik.

Ett av Språkrådets uppgifter är att registrera nya ord och fraser i svenskan, liksom att notera nya användningar och betydelser av ord och uttryck som redan existerar. Språkrådet ska helt enkelt upplysa om nya ord i språket. Däremot är det inte upp till Språkrådet att godkänna ord, eller för in nya ord i det svenska språket. Det kan bara språkbrukarna själva göra genom att använda dem.

Insamlingen av nyord sker främst genom läsning av dagstidningar, men belägg samlas även från till exempel tv och radio. Vi får också tips från allmänheten.

Källa: www.sprakochfolkminnen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!