Hela vintern och våren har Kerstin Åhlin haft Rådhuset på hjärnan.
– När man får ett sådant här uppdrag blir man förstås jätteglad.
– Sedan börjar man fundera och fundera. Rådhuset, som byggdes i slutet av 1700-talet, är ju så speciellt. Innan jag hade bestämt mig för vad jag ville göra fanns detta i mina tankar så gott som dygnet runt, berättar hon.
– Jag diskuterade även lite grand med Joakim Svensson, projektansvarig på Bostadsbolaget.
Det gällde att ta fasta på husets historia men också på de nya användningsområdena. Historia och nutid måste på något sätt få mötas. Lite så gick tankarna för Kerstin.
– Sedan har min målsättning varit att konstverken både ska smälta in i lokalerna och sticka ut. På samma gång.
Länge var byggnaden en symbol för lag och rätt. Stadens poliskår huserade här. Likaså tingsrätten med sina representanter.
I rådhussalen, den forna tingssalen som numera är en fest- och möteslokal, får Kerstins konstverk fungera som en liten påminnelse om vad som en gång i tiden har tilldragit sig här – hur tingsrättsförhandlingar hållits och domar fallit.
En tjock lagbok, en poliskask (delvis original) och en domarklubba är några detaljer att hålla utkik efter.
Vad gäller de två konstverken i entrén har konstnären utgått från något av samma tema, även om dessa har skänkts ett mer humoristiskt uttryck. Dem lägger man märke till först när man är på väg ut ur byggnaden.
Objekten är skapade av keramik, trä och metall. Det ena är försett med ett glatt ansikte och det andra med ett mindre glatt.
– Man kan se det som att den ene gestalten fått ett negativt besked här inne, en dom kanske, medan den andra har blivit friad. Eller också kan man se det som att den ene haft en bra och lyckad dag på jobbet, medan den andre haft en sämre dag. Men egentligen borde jag inte säga så mycket mer om konstverken, för jag vill ju att betraktaren ska vara fri att göra sin egen tolkning, säger Kerstin Åhlin.
På våning två tas besökarna emot av en keramikskulptur som har koppling till vad som pågår i lokalerna i dag.
– Västervik Framåt och Turistbyrån har ju kommunikation som sitt främsta uppdrag.
Skulpturen föreställer ett träd med två fåglar under som språkar med varandra. Från sidan närmar sig "en främmande fågel". Hen kanske kan bidra till diskussionen med ett nytt perspektiv?
I lobbyn på våning två finner man även ett väggkonstverk i keramik, glas och metall med blått som den dominerande färgen.
Den gestaltar sjöar och vattendrag (sjöar finns det gott om i Västerviks kommun) vars vatten möts i en gemensam tillrinningsström.
Även detta ska symbolisera nätverkande och kommunikation, förklarar Kerstin.
Konstverken har kommit på plats bara den senaste veckan.
– Det ska bli spännande att höra vad folk tycker om dem. Jag hoppas så klart att de ska tas emot väl, säger en glad och nöjd Kerstin Åhlin.