Skådar vi månde en ljusning för kulturen i Västerviks kommun under 2015? Det återstår att se.
Kulturenheten på Västerviks kommun (bestående av tre personer med funktionerna kulturchef, kultursamordnare och informatör) har ganska länge haft en tung arbetsbörda på sina axlar. Men nu får man alltså förstärkning. Ytterligare en kultursamordnare ska anställas. Rekryteringsarbetet är i full gång. Den som får tjänsten kommer att arbeta sida vid sida med den nuvarande kultursamordnaren Ann-Sofie Pettersson men med delvis andra fokusområden.
– Mitt huvudområde blir konst och kulturarv samt administrativa sysslor. Jag ska bland annat vara kulturchef Maria Rudbo behjälplig med utredningar och liknande, säger Ann-Sofie Pettersson.
Hennes kollega kommer att ha en mer utåtriktad roll med fokus på föreningar och andra kulturella organisationer.
Sista ansökningsdag för den nya tjänsten är den 7 januari 2015.
Hur var det då med Kubik?
Jo, under 2014 fick Kulturenheten ett tillskott från kommunkassan att fördela som utvecklingsstöd till aktiva kulturföreningar och andra organisationer runt om i kommunen. Utvecklingssatsningen kallas Kubik. Detta utvecklingsstöd har man att fördela även under 2015.
– Vi har 500 000 kronor att dela ut, pengar som ska användas både till kulturevenemang och idrottssatsningar. Det här är alltså pengar som föreningar och andra aktörer aktivt kan söka, förklarar Ann-Sofie Pettersson.
Under 2014 fick bland annat kulturföreningen KUNG del av potten för en utveckling av Parkfesten som under flera års tid arrangerats i samband med Visfestivalen. Även arrangörerna bakom Västervik Triathlon och Kammarmusikfestivalen i Loftahammar fick del av Kubik-pengarna.
– Kammarmusikfestivalens arrangörer använde pengarna till speciella barnföreställningar under festivalen.
Men det är inte bara lokala aktörer som kan söka och få del av pengarna, poängterar Ann-Sofie.
– Även konstnärer från andra orter som vill arrangera något i Västerviks kommun kan söka bidrag ur potten, säger hon.
Framför allt ska Kubik uppmuntra till nyskapande och till att vidareutveckla den redan existerande verksamheten, betonar hon.
– Det kan exempelvis handla om att man för in ett barnperspektiv. Barn och unga prioriteras.
Under 2015 har man satt upp två ansökningsstopp, dels den 1 februari och dels den 1 september.
Så planerar du för något speciellt evenemang, av kulturell eller idrottslig karaktär, under första halvåret 2015 är det alltså dags att sätta fart med ansökningsarbetet.
I nuläget är det redan klart att Tjustbygdens konstförening får del av potten, vilket betyder förväntningar på utökad verksamhet. Föreningen flyttar in i nya lokaler i Gamleby centrum nu vid årsskiftet.