På vandring genom dåtid och nutid

Möt Anders, det ilskna spöket i Sankta Gertruds kyrka, om du törs. Eller se originalet "Svana" komma traskandes förbi Aspagården försjunken i sin egen värld.

En omtalad profil. "Svana" kommer lunkandes förbi Aspagården på Sankta Gertruds gata.

En omtalad profil. "Svana" kommer lunkandes förbi Aspagården på Sankta Gertruds gata.

Foto: Lotta Gometz

Stadsvandring2015-07-06 19:01

I år bjuder Kulturskolan och Västerviks Museum på dramatiserad lokalhistoria. "Barn av sin tid" är en stadsvandring som knyter samman dåtid och nutid och som bjuder på skrönor och fakta.

Varje tisdag till fredag under juli månad finns det möjlighet att följa med.

Karin Gunnarsson guidar med säker hand och stämma och teatergruppen KaoZ dramatiserar.

Startskottet för sommarens stadsvandringar går i dag, tisdagen den 7 juli. VT fick följa med på genrepet som ägde rum på måndagseftermiddagen.

Utgångspunkten för "Barn av sin tid" är år 1433. Det vill säga året då staden flyttades från sin gamla position, den plats där Gamleby i dag ligger, till sitt nuvarande läge vid Gamlebyvikens mynning.

Flytten företogs på order av Sveriges dåvarande konung Erik av Pommern. Borgarna i Västervik skulle slå sig ner närmare havet, och därmed ha skydd av Stegeholms slott, ansåg han.

Från 1400-talet traskar vi sedan vidare genom 1600-talet – och får bland annat kunskap om en av de stora stadsbränderna och vilka följder den fick – till 1700-talet och den "nya" bebyggelsen på gamla norr där många fina trähus från tiden finns bevarade än i dag. Vandringen går vidare genom århundradena, till det tidiga 1900-talet med svält och hungerkravaller vidare till 1960- och 70-talen då musiklivet blomstrade.

Teatergruppen KaoZ består av sex elever från Kulturskolans dramaklasser: Ida Hansevi, Alva Grönwall, Emil Gustavsson, Vendela Åstrand, Elvira Schackenborg Gudmundsson och Alma Lindström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!