Dags för soppscen i Västervik

Är soppteater ett fenomen som bara funkar i stora eller medelstora städer? Inte alls.

Lunch och teater. Sven-Olof Nilsson, från Västerviks Riksteaterförening och Stina Porsgaard, hotelldirektör ser fram emot premiären av Soppscen Västervik den 29 augusti.

Lunch och teater. Sven-Olof Nilsson, från Västerviks Riksteaterförening och Stina Porsgaard, hotelldirektör ser fram emot premiären av Soppscen Västervik den 29 augusti.

Foto: Karin Hertz

Teater2014-08-15 07:00

Det tror i alla fall inte Sven-Olof Nilsson från Västerviks Riksteaterförening och Stina Porsgaard , direktör på Västerviks Stadshotell.

I höst slår de sig samman för att dra igång Soppscen Västervik på stadshotellet.

Idén bygger på att man ska kunna få sig både lunchmat och teater till livs på en och samma gång.

Själva föreställningarna bokas och arrangeras av teaterföreningen medan hotellet svarar för förplägnaden.

Förebilden är Soppscen Kalmar, berättar Sven-Olof Nilsson som är ordförande i Västerviks Riksteaterförening.

Med stort intresse har han följt satsningen i Kalmar som successivt fått en allt större publik.

Varför inte testa att dra igång något liknande i Västervik tänkte han och presenterade idén för Stina Porsgaard som nappade direkt.

– Jag har själv varit på väg att gå på soppteater så många gånger i Stockholm men hittills aldrig lyckats få någon plats. Nu kan jag få uppleva det här hemma i stället, säger hon.

– Soppscen blir ett alternativ till den vanliga lunchen på stan, ett trevligt avbrott i vardagen. Något annorlunda. Kulturen är viktig för att göra en ort attraktiv att bo och verka i. Därför känns det roligt att kunna erbjuda detta.

Stina och Sven-Olof tror att evenemanget kan locka en blandad publik – gammal som ung, arbetande som dagledig.

Än så länge har man dock bara bokat in ett tillfälle för höstterminen, närmare bestämt fredagen den 29 augusti. Då ställer sig komikern Jonas Södergren på scenen för att med hjälp av komik samt en gnutta magi och clowneri berätta en historia om just detta – det vill säga hur man trollbinder sin publik. Föreställningen ("Om konsten att underhålla"), är regisserad av Lars Bethke och är 60 minuter lång.

– Vi ser gärna att man förbokar sin biljett men självklart är det möjligt att lösa entré direkt på plats också. Vidare är det bra om man anländer några minuter innan föreställningen ska börja. Alla ska nämligen ha blivit serverade innan ridån går upp. Sedan äter man sin lunch medan pjäsen eller varietén pågår.

Soppscen ingår inte i Västerviks Riksteaterförenings ordinarie program.

– Den utgör en egen gren. Om det hela faller väl ut ska vi fortsättningsvis arrangera minst två soppteater-tillfällen per termin. Kanske börjar vi även med något liknande på kvällstid, säger Sven-Olof Nilsson.

Vad är egentligen det speciella med soppteater?

– Det är ju att man äter och ser på teater samtidigt. Föreställningen får heller inte vara allt för lång, eftersom många ska tillbaka till jobbet efteråt. En lunchteater är vanligtvis mellan 45 och 60 minuter. I övrigt finns inga begränsningar.

Hur många går in i den tilltänkta lokalen?

– Det går in många här. Vi kan ta emot minst 80 gäster, säger Stina Porsgaard.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!