Fullständig närvaro och inlevelse

Rakel Wärmländers närvaro och inlevelse på scenen är makalös. Det är omöjligt att inte bli berörd. Efteråt reser sig publiken i Bryggaren och applåderar. Det är det minsta vi kan göra.

Nora. Spelad av Rakel Wärmländer i pjäsen "Den fastspända flickan".

Nora. Spelad av Rakel Wärmländer i pjäsen "Den fastspända flickan".

Foto: Jens Choong

Teater2015-10-20 20:50

Genom Nora, spelad av Rakel Wärmländer, får vi i pjäsen ”Den fastspända flickan” ta del av ett Sverige som existerar i det fördolda. Ett Sverige med våld innanför hemmets väggar, övergrepp inom vården, män som våldtar och en polismyndighet som står handfallen. Det är mörkt. Äkta. Och fasansfullt.

I pjäsens inledning är Nora i tidiga tonåren och hon lever i en tillsynes helt fungerande kärnfamilj. Men bakom hemmets väggar härjar ett monster. Det förekommer våld och kränkningar och till slut raserar bilden av den lyckliga familjen.

Nora kastas in en vårdkarusell på grund av sin psykiska ohälsa. Hon bollas mellan olika boenden och vården av henne är mer som ett förvar än som vård. Hon skadar sig själv. Försöker ta livet av sig och hamnar slutligen i prostitution.

Hon blir våldtagen av flera av de män som hon träffar. En av våldtäktsmännen är ”Peter”, en högt uppsatt polischef som senare döms för flera grova våldtäkter. Mycket tack vare Noras vittnesmål. Hon var det enda offret som vågade möta gärningsmannen öga mot öga i rättssalen.

Gärningsmannen kallades ”Kapten klänning” av sina poliskollegor och namnet blev snabbt populärt i massmedia.

Det vidriga med allt detta är att det har hänt i verkligheten. Nora, som spelas av Rakel Wärmländer, gör det med en sådan otrolig inlevelse och närvaro att man som åskådare omöjligen kunde undgå att bli berörd. Det var inte Rakel som stod där på scenen i Bryggaren i Västervik. Det var Nora. Det är hennes berättelse, hennes upplevelser, hennes hemska erfarenheter av svensk vård, svensk polis och svenska män som vi fick lyssna på. Det var gripande och fasansfullt.

Det absolut vanligaste när man utsätts för det som Nora utsatts för är att man håller tyst om det. Man blir inte ens en siffra i statistiken. Men det gjorde inte Nora. Hon vägrade hålla tyst. Hon slog tillbaka. Hon är vår tids hjälte.

När föreställningen var slut ställde sig publiken i bryggaren upp och applåderade. Jag fick en känsla av att vi inte bara applåderade åt den briljanta skådespelaren Rakel, utan även åt Nora och hennes formidabla styrka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!