Originaldböckerna har fram tills nyligen förvarats i en spånkorg i Astrid Lindgrens lägenhet på Dalagatan i Stockholm.
– Hon hade lite slarvigt förvarat dem där, berättar utställningsproducenten Annmari Kastrup.
Numera är de i tryggt förvar på Kungliga biblioteket. Nåväl. Tre av dem finns för närvarande i författarens uppväxtstad, Vimmerby ...
Annmari Kastrup är kvinnan bakom utställningen ”Hela världen brinner!” som invigs på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby fredagen den 29 maj.
Utställningen bygger just på dessa krigsdagböcker som fått så stor uppmärksamhet under våren.
Så här skrev Erika Hallhagen i Svenska Dagbladet den 5 maj:
”Kriget har inget kvinnligt ansikte fastslog Svetlana Aleksijevitj i sin bok om kvinnorna som stred i Röda armén. Det här är ingen sådan berättelse, men den är skriven med en erfarenhet som historieböckerna förbisett. Det är dagboksanteckningar från en vardag i skuggan av kriget, från ett Stockholm där husmödrarna hamstrar såpa och ägg och där paret Lindgren går på hemma-hos-fester och dansar hambo så att grannarna ringer och klagar.
Samtidigt är det en minutiös och initierad krigsrapportering. Astrid Lindgren klipper ut tidningsartiklar, fotografier och kartor för att skapa sig en bild av världsläget. Hon lägger ett pussel som blir komplett med hjälp av den information som hon tillskansar sig genom sitt hemliga beredskapsarbete vid brevcensuren”.
– Jag har lagt ner mycket tid på att fördjupa mig i dagböckerna inför arbetet med utställningen, berättar Annmari Kastrup och poängterar att det varit ett stimulerande arbete det tunga ämnet till trots.
– Man är ju alltid självkritisk, men jag känner mig väldigt nöjd med den här utställningen och så är inte alltid fallet, säger hon.
Utställningen, som tar upp tre rum, är inrymd i den före detta prästgården på Näs, alldeles intill Paviljongen.
Besökarna förflyttas till krigsåren 1939-1945. Men. De behåller en fot i samtiden.
Åtta människor från olika delar av världen, med personliga erfarenheter av krig och flykt, berättar från tv-monitorer om vad de varit med om och vad de flytt från.
– Astrid Lindgren skrev om sin samtid, om vad som var viktigt då.
– De här berättelserna rör vår globaliserade värld av i dag. Det är viktigt för oss i Sverige, ett land som inte har varit utsatt för krig på 200 år, att ta del av de här berättelserna. De kan hjälpa oss att få förståelse för våra medmänniskor som flyr till Sverige på vådliga vägar undan krig och förtryck.