Med kameran som ett undersökande redskap

Lördagen den 11 april öppnar en spännande utställning i Västerviks konsthall. 14 elever som studerar Gestaltande fotografi vid Fotoskolan i Gamleby ställer ut tillsammans, inbjudna av Västerviks konstförening.

Tystnad. Annika Byrde, elev på Fotoskolan, har låtit sig inspireras av en ormhassel hon haft i blickfånget dagligen det senaste året. Utgångspunkten för hennes arbete med slututställningen har varit "tystnad".

Tystnad. Annika Byrde, elev på Fotoskolan, har låtit sig inspireras av en ormhassel hon haft i blickfånget dagligen det senaste året. Utgångspunkten för hennes arbete med slututställningen har varit "tystnad".

Foto: Fotograf saknas!

Utställning2015-04-11 07:00

Alla har valt sitt eget tema. Den gemensamma nämnaren är just det gestaltande arbetssättet.

"Att gestalta. Att ge något form, att visualisera skeenden och stämningar, att berätta om världen. Utan att berätta. Sanningen finns i betraktarens öga", förklarar Katarina Grip Höök, fotograf och lärare vid Fotoskolan i Gamleby (i höstas efterträdde hon Helena Savio, reds anm).

Eleverna på kursen Gestaltande foto kommer från hela landet. Under ett års tid har de ägnat sig åt att utveckla det egna fotografiska uttrycket samt skaffat sig kunskap om fotografiets historia liksom samtida teoretiska och konstnärliga riktningar. Utbildningen är en förberedelse för högre studier i fotografi.

Utställningen i konsthallen är kursdeltagarnas slututställning.

Tystnad, en resa genom Kosovo, minnesglimtar från barndomen, lek med ljus och mörker, allmän experimentlusta. Inspirationskällorna är många och vitt skilda.

Annika Byrde berättar att hennes utgångspunkt inför arbetet med slututställningen har varit "tystnad". Och i viss mån stillhet.

– Jag har tänkt mycket på det där på sistone. Man har ju nästan aldrig tyst omkring sig i vardagen. Man lyssnar på radio, har olika program igång i datorn, sysslar med telefonen. Det är svårt att höra och uppfatta sina egna tankar.

– Inför att jag skulle börja med med det här fotoprojektet försökte jag tillbringa 24 timmar i tystnad, ensam. Jag gömde undan datorn och mobilen. Jag var hemma i min lägenhet eller ute och gick. Jag ville komma underfund med vad tystnad är och betyder för mig.

Varje dag, på vägen till och från skolan, allt sedan tidigt i höstas, har Annika passerat en speciell ormhassel som fångat hennes uppmärksamhet.

– Nu visste jag plötsligt hur jag ville använda det, säger hon.

Annikas bidrag på utställningen är ett konstverk i stort format där hasselns slingrande grenar spelar en viktig roll. Bildspråket är drömskt och fantasieggande.

Niki Zekaj tillbringade nyligen två veckor i Kosovo med sin pappa. Under resan tog hon en mängd bilder som hon visar på utställningen – två i storformat och ett 50-tal i vykortsstorlek.

– Jag är född i Kosovo men uppvuxen i Sverige. Det här fotoprojektet blev ett sätt för mig att försöka förstå hur mitt ursprung påverkat mig. Jag fick träffa mina släktingar och kunde få en föreställning av hur mitt liv hade kunnat se ut om mina föräldrar inte hade tvingats fly till Sverige.

– Jag har lärt mig mycket under året på Fotoskolan. Mitt sätt att se på bilder har förändrats. Bland annat har jag fått en tydligare känsla för vad som är en bra bild. Det krävs mer än att den är snygg. En oskarp bild kan också berätta något, den kan ibland vara lika effektfull som en skarp.

– Jag har lärt mig att lita mer på min känsla och det jag vill göra, säger hon.

Utställningen pågår till och med den 26 april.

Medverkande

Samtliga utställare: Nathalie Ericson, Anton Samuelsson Lovén, Reidar Pritzel, Minna Persson, Annika Byrde, Astrid Heybroek, Tim Jedeur Palmgren, Jerry Söderberg, Vanni Jung Ståhle, Niki Zekaj, Mårten Jensen, Fanny Beckman, Jolle Ingbrand och Maja Löfgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!