Peter Spissky och hustrun PernilleEbert Spissky ägnar sig åt barockmusik. Det handlar om musik från 1700-talet – och då ska den också spelas på instrument från 1700-talet, menar Peter Spissky.
– Vi spelar på gamla instrument. Min fiol är konstruerad så som de var på den tiden, och själva fiolstommen kommer från 1760.
Det medför också att han spelar med en speciell stråke, som är mer välvd än vanliga fiolstråkar. Med den "dansar" violinisten mer över strängarna.
Peter Spissky är till vardags konsertmästare i Concerto Copenhagen, och undervisar i barockviolin på Musikhögskolan i Malmö, och på Kunglige Danske Musikkonservaturium. Även publiken på Gränsö slott fick en liten lektion i musikhistoria. Peter Spissky berättade bland annat att de kända kompositörerna Bach och Telemann en gång konkurrerade om samma jobb. Jobbet gick till Telemann – som dock tackade nej. Arbetsgivaren fick då konstatera att de fick "nöja sig med den näst bäste" – Bach.
PernilleEbert Spissky, som spelar blockflöjt, har också en gedigen bakgrund. Hon har specialiserat sig på såväl tidig som nutida musik, och har spelat med bland andra Malmö Barockorkester. På Gränsö framförde hon bland annat på musik från den kände flöjtisten J. van Eyck, som levde mellan 1590 och 1657. Van Eyck har också en spännande historia.
– Han var blind, och satt och spelade för sig själv hela dagarna. Han skrev inte ner sin musik, utan det gjorde några studenter, berättar Peter Spissky.
Duon bjöd även på några folkmelodier, däribland den dansk/svenska melodin "Jeggik mig ud en sommerdag".