Fler kulturombud till Västervik

Kommunens kulturombud ska inspirera och sprida idéer. De ordnar sång, dans, teater, sång, temakvällar och resor. Nu ska kulturombuden i Västerviks kommun bli fler.

Inspiratör. Heléne Aronsson på äldreboendet Ekhamra i Överum är ett av kommunens 14 kulturombud.

Inspiratör. Heléne Aronsson på äldreboendet Ekhamra i Överum är ett av kommunens 14 kulturombud.

Foto: Karin Hertz/VT

Västervik2017-12-04 12:30

Hösten 2015 startade socialförvaltningen och kulturenheten i Västerviks kommun ett kulturnätverk inom äldreomsorgen samt inom verksamheten för personer med funktionsnedsättning.

Heléne Aronsson som arbetar inom dagverksamheten på äldreboendet Ekhamra i Överum är en av de anställda i kommunen som utsågs till kulturombud. Totalt finns det i dag 14 ombud som ingår i kulturnätverket.

– Vi träffas fyra gånger per år och pratar om vad vi ska göra för att få ut kulturen i verksamheten, säger Heléne Aronsson.

Kulturombuden anordnar också gemensamma aktiviteter och har redan planer för nästa år.

Men de testar också olika aktiviteter själva för att hämta inspiration och idéer, som de sedan kan använda på plats i verksamheten.

– Vi har besökt olika museer och dansat med kulturchefen Maria Rudbo. Vi har också sökt pengar för att kunna köpa in VR-glasögon till verksamheten.

Det finns så mycket man kan se med hjälp av glasögonen, menar Heléne Aronsson.

– Man kan besöka djurparker och dyka i vattnet till exempel.

Kommunens kulturnätverk var till att börja med en del av det treåriga projektet Hälsa & kultur, som genomfördes med stöd från Statens kulturråd, Regionförbundet i Kalmar län samt landstinget i Kalmar län. Inom projektet, som nyligen utvärderades av landstinget, testades olika metoder för att öka samarbetet mellan kultur, omsorg samt hälso- och sjukvård i de tre pilotkommunerna Emmaboda, Mönsterås och Västervik. VT har tidigare skrivit om kultur på recept som testades med lyckosamma resultat i Mönsterås.

Kulturchefen Maria Rudbo och Gunilla Öhrling, utvecklingsledare på socialförvaltningen, tycker att projektet med kulturombud och kulturnätverk har varit lyckat.

– Det fungerar jättebra och kulturnätverket kommer att leva vidare. Vi ska även börja med kulturombud inom våra verksamheter som riktar sig mot barn och unga, exempelvis på boenden för ensamkommande flyktingbarn, säger Gunilla Öhrling.

Kulturombuden involverar och informerar sina arbetskamrater i verksamheten och ordnar olika aktiviteter som dans, sång och musik, pubkvällar, temakvällar med mat samt olika resor.

– De ska fungera som inspiratörer och sprida idéer, och involvera hela verksamheten i arbetet. Samarbetet med kulturenheten är jätteviktigt, för det ger oss ingångar som vi inte har och visa på konstformer som vi aldrig skulle ta till oss annars, säger Gunilla Öhrling.

Gunilla Öhrling framhåller vikten av att kulturen kommer till brukarna i olika verksamheter.

– Många brukare kommer ingenstans, då är det viktigt att kulturen kommer till dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!