Det var 2013, i samband med forskningsprojektet Mars Makalös, som museet fick resurser för att anställa en museipedagog första gången. Under flera år hade Adam Norman tjänsten. Nu tar Maria Lönnegren-Wikensten, som har en bakgrund inom såväl arkeologi som musei- och kulturarvsvetenskap, över uppdraget.
– Det är kul att få vara på en plats som har så mycket historia. Jag ska förmedla och levandegöra vårt kulturarv, och försöka väcka intresset för vår historia hos fler, säger Maria Lönnegren-Wikensten, som nyligen flyttat till Västervik från Gislaved.
Som museipedagog kommer hon bland annat att ansvara för guidade visningar för såväl skolungdomar som turister och andra besökare.
– Skolan är ett prioriterat område. Vårt mål är att bli en del av den ordinarie undervisningen, säger Olof Nimhed, museichef.
Besöksnäringen är också en viktig del. Redan i dag är museet och dess omgivningar på Kulbacken och olika kulturhistoriska miljöer runt om i kommunen viktiga besöksmål, men det finns mycket att utveckla och spinna vidare kring. De olika bruksmiljöerna, exempelvis, har potential att locka fler besökare.
Maria Lönnegren-Wikensten har tidigare arbetat både inom besöksnäringen och på museum i hemkommunen.
– Vi är glada att vi får en kraft med oss som har erfarenhet av att möta grupper, och sätta in den lokala historien i ett större sammanhang, säger Olof Nimhed.