"Kroppen tror att vi är deprimerade"

"Vi tror mer på de icke-verbala signalerna än på det som faktiskt sägs".Det menar skådespelaren och föreläsaren Mi Ridell som tillsammans med polisen Lucas Bruhn (pseudonym) har skrivit boken "Kroppen ljuger aldrig: Konsten att tala kroppsspråk".

Författarfrukost. På onsdag gästar Mi Ridell Författarfrukost på Erik Hultgrens bokhandel. Hon har skrivit en bok om kroppsspråk.

Författarfrukost. På onsdag gästar Mi Ridell Författarfrukost på Erik Hultgrens bokhandel. Hon har skrivit en bok om kroppsspråk.

Foto: Angelica Engström/Pressbild

Västervik2016-11-09 06:00

Boken släpptes i september i år och den 16 november gästar Mi Ridell Erik Hultgrens bokhandel för att berätta om sina erfarenheter av och tankar kring just vårt kroppsspråk.

När man arbetar med teater och skådespeleri är det naturligt att man intresserar sig för det här, poängterar Mi Ridell.

Och för egen del har hon verkligen fördjupat sig i ämnet. Hon har bland annat studerat för den amerikanske före detta FBI-agenten Joe Navarro som är en av de världsledande experterna på icke-verbal kommunikation och kroppsspråk. Han är författare till böcker som "What every body is saying", "Dangerous personalities" och "Louder than words".

– Det var Navarro som uppmärksammade mig på att det knappt fanns någon renodlad facklitteratur i ämnet på svenska, och han tyckte att jag skulle fylla den luckan.

För ett par år sedan samlade så Mi Ridell allt material, all sin kunskap, i en app.

– Jag ville vara modern. Men sedan insåg jag att folk faktiskt vill ha en bok, en fysisk bok att stryka under - och göra öron i. Boken innehåller ju många handfasta råd och tips för olika situationer.

När detta så var bestämt knöt hon till sig polisen Lucas Bruhn som medförfattare.

Han har en examen i retorik och är utbildad kommunikatör, och i 25 års tid har han arbetat med särskilda spaningsmetoder nationellt och internationellt för svensk polis och säkerhetstjänst.

Vad räknas egentligen in i begreppet "kroppsspråk"?

– Det är ett väldigt omfattande begrepp. Det handlar inte bara om vad och hur man kommunicerar med kroppen, även röst och ansiktsuttryck räknas in.

– Vi har allt att vinna på att bli mer medvetna om vårt eget kroppsspråk och på att kunna läsa våra medmänniskors. Inte minst i dagens mångkulturella samhälle. När vi blir mer medvetna kan vi bemöta varandra på ett bättre sätt.

Man kan ju tänka sig att vi människor, i takt med att vi i allt högre utsträckningkommunicerar med varandra via telefonen och datorn, tappar en del kunskap om hur vi kommunicerar med kroppen.

– Så är det, och det är en farlig utveckling. I dag tittar alla neråt, på bussen och tunnelbanan och även ute på stan. När vi beter oss så tror kroppen att vi är deprimerade och stresshormonet kortisol ökar.

Vid onsdagens Författarfrukost i bokhandeln medverkar även Varg Gyllander som i 10 år arbetat på Rikskriminalen och som presschef vid Polisen i Stockholm. Gyllander ska prata om hur företag och myndigheter kan bli proffs på krissituationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!