Senap ska ge ringar på vattnet

Vad kännetecknar Västerviks matkultur? Senap, är ett av svaren, menar Henrik Arkåsen som hoppas kunna sprida ett gott rykte om Västervik, genom just senapen.

Henrik Arkåsen. Han tror det är viktigt att bevara den lokala matkulturen, som senapen i Västervik.

Henrik Arkåsen. Han tror det är viktigt att bevara den lokala matkulturen, som senapen i Västervik.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Västervikskultur2014-11-05 11:33

Pär Svärdson, som ursprungligen kommer från Västervik, har sedan han sålde Adlibris ägnat sig åt diverse andra former av näthandel. Nu driver han apotekssajten Apotea. Sedan tre år tillbaka har han gett sin verksamhet en anknytning till Västervik. Det handlar om senap. Det är Henrik Arkåsen, på Saltmagasinet, som står bakom senapsproduktionen.

Det första fröet till samarbete mellan Pär och Henrik föddes när Pär anlitade Henrik för att anordna bröllopsmiddagen när han gifte sig i Västervik. Sedan dess har de båda hållit kontakten med varandra och många gånger pratat om att göra någon affärsverksamhet ihop. Så när Pär bestämde att han ville sälja senap på Apotea frågade han om Henrik ville producera den senapen. Svaret blev ja och de är båda angelägna om att vara tydliga med att senapen producerats i Västervik, som i många sammanhang förknippas med god senap.

– Pär är stolt över att han kommer från Västervik och det är kul. Jag är inte härifrån, men jag vill framhålla det positiva med Västervik, berättar Henrik.

Läs mer i papperstidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!