Veckans vintips

Foto: Fotograf saknas!

Vin2012-12-27 00:00

Till en festmåltid gäller att välja bra viner som passar finstilt mat och gäster med olika utgångspunkter. Kan Du även få lite mognadskomplexitet på köpet är det särskilt intressant för den finare middagens röda viner. Men det behöver inte vara dyrbart.

Vitt torrt till finare middag

2011 Dom. Gobelsburg Riesling

Nr 4376, 99 kronor, Österrike. Betyg: 4+

Just nu tycker jag detta balanserade ganska rika vin är det bästa alternativet på den förnämliga riesling druvan kring hundringen. Fungerar utmärkt även till den något krävande föreslagna jordärtskocksoppan. Klingar igenom på ett fint sätt.

2011 Couvent des Jacobins Bourgogne Bl, Jadot

Nr 5798, 119 kronor, Frankrike. Betyg: 5

Den andra huvuddruvan för det vita vinet till den finare måltiden är chardonnay. Just nu finns denna riktigt bra äkta vita bourgogne till rimligt pris. Komplex och snygg, lyfter som en riktig bourgogne med längd och bra klangfärg i lite lättare stil.

Rött för en finare middag

2008 Langhe Rosso Il Cascinone

Nr 2694, 105 kronor, Spanien. Betyg: 5

I Piemonte gör man antingen en Nebbiolo, Barbera eller Dolcetto. Här är en ovanligt bra blandning av alla tre druvorna i proportionerna 40/50/10. Utmärkt vin för lite mer komplexa rätter med både ungdomlig fräschör, mognadskomplexitet och spänst.

2008 Baron de Ley Reserva

Nr 2525, 105 kronor, Spanien. Betyg: 5

Här finns allt det intressanta och goda, inklusive mognadskomplexiteten, från den gamla riojan och därtill spänst, fräschör och betydande renhet i komplexiteten. En riktigt bra modern Rioja som har kvar sina rötter och fyllt på med elegans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!